Zelena menestra
Dubrovački dnevnik donosi Vam recept za tradicionlanu dubrovačku menestru.
½ kg suhe bravetine
1 kg suhe svinjetine
½ kg suhe mesnate slanine
po kila suhe domaće kobasice
2 kg kupusa raštana
1 kg bijelog slatkog kupusa
10 deka larda
3-4 velike patate oguljene
maslinovo ulje, po deca
Suho meso isjeći na odgovarajuće komade, oprati i malo prokuhati. Promijeniti vodu i ponovno staviti kuhati. Kad je meso upola kuhano dodati oprani kupus raštan, zatim bijeli kupus isječen na krupne kocke i patate. Kuhati dok ne omekša. Pred sam kraj dodati maslinovo ulje. Servirati toplo složeno suho meso i kobasice na plitici, a kupus u dubokoj zdjeli s malo tekućine.
*Menestra se uvijek kuha sa više
vrsta suhog mesa: svinjska glava, panceta, kobasice, kaštradina, pršut, suha govedina, a u primorju obavezno stave malo kosti od pršuta. Najbolji je zeleni kupus iz okolnih mjesta Dubrovnika, kojeg je „prošao led“.
Izvor: gastronaut.hr