„Zahtijevat ćemo od EU priznavanje osobne iskaznice BIH državljana za prelazak granice“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jutros se sastao s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem gdje se raspravljalo po pitanju Sporazuma između Hrvatske i BiH o vizinim olakšicama koje se prvenstveno odnose na priznavanje osobne iskaznice BiH državljana kao dokumenta kojim će se moći prelaziti granica te dvije zemlje od strane EU i od 1. srpnja .

„Hrvatska nema ništa protiv toga, ali ograničenje postoji od strane EU“, izjavio je Ostojić na današnjoj konferenciji u hotelu „Libertas Rixos“ te dodao kako će Hrvatska zahtijevati od EU odobrenje prema kojem će građani BiH moći ulaziti u RH kao i do sad, uz predočenje osobne iskaznice, i nakon ulaska Hrvatske u EU 1.srpnja. „To nije odluka Hrvatske niti ona o tome može odlučivati.

Problem je u tome što službenici moraju udariti pečat prilikom ulaska, a pečat se ne može udariti na osobnu kartu. Predlagali smo da se uz kartu predoči i za to predviđen karton na koji bi se udario pečat, što je slučaj kada hrvatski državljani ulaze u Sloveniju, međutim Vijeće Europe i Europska komisija su odbili taj zahtjev“, izjavio je Ostojić objasnivši kako je odluka takva jer se točno mora navesti o kojem je dokumentu riječ. „Mi ćemo svakako tražiti od svih zemalja članica EU da podrže ovaj zahtjev, ali nema grancije da ćemo u tome i uspjeti“, kazao je Ostojić.

Ulazak RH u EU, Ostojić je prokomentirao i po pitanju broja službenika koji rade na granicama: „Od deset zahtjeva EU, četiri su se odnosila na Ministarstvo unitarnjih poslova i svi su ispunjeni. Jedno od njih je i pitanje broja ljudi koji rade na granicama. U ovom trenutku to pitanje je sukladno sa zahtjevima EU. Najspornije pitanje bilo je pitanje rokova izgradnje graničnih prijelaza, no i to je riješeno. Naime, oni će biti izgrađeni i prije vremena“.

 

Danijela Demarin/ Ivona Butjer

Popularni Članci