'

Stao POS u Mokošici

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dubrovniknet.hr
USKOK-ovi istražitelji prošlog su tjedna priveli Miroslava Bunića, suvlasnika i direktora tvrtke Zagorje -Tehnobeton, jedne od najvećih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj, koja je bila najvjerojatniji izvođač radova na 64 stana iz programa poticane stanogradnje u Mokošici (POS II.).

Na javni natječaj za izgradnju POS-ovih stanova javile su se tri građevinske tvrtke i sve su dale značajno veće ponude od gornje granice cijene POS-ovih kvadrata. Najniža je upravo Bunićeva ponuda, 32 milijuna 631 tisuću kuna, a slijede “Lavčević” iz Splita i “Alfaplan građenje” iz Dubrovnika, donosi Slobodna Dalmacija.

Jedna valjana ponuda

Damir Mihović, ravnatelj gradske Agencije za POS, kaže kako je od tri pristigle ponude samo jedna valjana, ali do zaključenja natječaja ne može reći o kojoj se radi. Gradonačelnik Andro Vlahušić otkriva tek kako “Zagorje -Tehnobeton” neće dobiti ovaj posao u Dubrovniku. Agencija ima određen iznos koliko može potrošiti u ovaj projekt, a to je 28 milijuna 62 tisuće i 500 kuna. Građevinari to vrlo dobro znaju, osobito Bunić, čija se tvrtka javila i na prvi natječaj poništen zbog istog problema s cijenom.

Kako je u javnom interesu početi izgradnju što prije, barem tako tvrde u dubrovačkoj koaliciji, gradska vlast odlučila je bespovratno subvencionirati razliku od pet nedostajućih milijuna kuna. Građanima na POS-ovoj listi ovo je jedna od mnogih pogodnosti koje dobivaju od zajednice u kojoj žive, uz besplatno zemljište, infrastrukturu, parkiralište itd. Konačna je odluka na Gradskom vijeću koje bi o ovome trebalo odlučivati u ponedjeljak 28. siječnja, iako u službenoj najavi sjednice o ovome nema ni spomena.


Subvencija na GV-u

Predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti uvjerava kako će se subvencija naći na dnevnom redu sjednice kao dodatna točka. - Tek nakon što Gradsko vijeće donese odluku o nepovratnoj subvenciji u iznosu od oko pet milijuna kuna i rezervira taj novac, mi možemo odabrati izvođača radova i sama ta odluka ima pravni učinak ugovora. Nakon toga teče rok za žalbu. Imam informaciju kako će ta subvencija biti u ponedjeljak na dnevnom redu Gradskog vijeća. Ako većina vijećnika odbije taj prijedlog ili se on ne nađe na dnevnom redu sjednice, bit ćemo prisiljeni poništiti postupak javne nabave – pojašnjava ravnatelj Agencije za POS. Stanovi bi se gradili 2013. i 2014., što znači da će nedostajućih pet milijuna kuna biti rezervirano u proračunu iduće godine.


Silvia Rudinović/Slobodna Dalmacija

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/200603/Default.aspx
 

Popularni Članci