'

Slavna dubrovačka tombola

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Uz Festu sv. Vlaha danas se najviše povezuje procesija, grličanje i izvijanje barjaka, no tu su i drugi događaji koji već stotinama godina manifestaciji donose dašak tradicije poput Dubrovačke tombule u kojoj je bitna napetost, zabava i zdrava doza smijeha.

Još davnih dana Dubrovčani su bili svjesni da održavanje raznih manifestacija dovodi u grad posjetitelje. Naime, raznolike priredbe dijelom su turističke ponude, bilo da se radi o događajima kulturnog, znanstvenog, poslovnog, sportskog, zabavnog ili vjerskog sadržaja. Proslava sv. Vlaha zasigurno je jedan od bitnih obilježja Grada koji svojim bogatim vjerskim i društvenim programom svake godine iznova privlači brojne domaće ali i strane goste koji dolaze kako bi posjetili jedan od najljepših bisera Jadrana te doživjeli čari ove višestoljetne proslave.

Međutim, uz Festu sv. Vlaha ne vezuju se samo vjerski i duhovni običaji, već i Dubrovačka tombola koja se igra na dan Sv. Vlaha još od davne 1842. godine. Odmah poslije izvijanja barjaka građani obavezno idu igrati tombolu koja je uvijek bila smještana na taraci palače Sponza tako da je cijeli grad vidi.

Josip Bersa najbolje opisuje taj običaj i ljude u knjizi "Dubrovačke slike i prilike 1800. - 1880.": "Pred gotičko-renesansnim pročeljem krasne starinske carinare — palače Sponza — na terasi izložena je, da je cio grad vidi, velika ploča s brojevima tombule. Pažnja se napinje; oči se upiru u ploču, uši se ćule. Neka duboka glasina navješćuje broj, i u isti mah sve glave, kao da ih je jedna velika ruka sve ujedanput tisnula u potiljak, pognu se na teskeru".

Voditelji tombole morali su biti spremni i za napade iz publike i to narančama i jajima, ali nisu ni oni ostajali dužni. Tako da su naranče i jaja letili na sve strane, a rijetki su uspijevali izbjeći pogodak. Evo kako to opisuje gospođa Jadranka Ničetić u jedom svom tekstu.

"Jednom zgodom Dragan je na Spoznu izišao zaštićen motorističkom kacigom jer je jako dobro znao da će kao i prethodnih godina fasovati pod kišom naših ljutih naranača. Obično se nisu dali smesti i uzvraćali bi udarce, snažno zamahujući narančama. Znali smo otprilike dokle mogu dobaciti pa smo takva mjesta izbjegavali. Tako sam i ja jednom prilikom dobila naranču sred ramena. Smijeh, škerci prijatelja i prijateljica i razdragana lica ne sve strane."

Naravno, tu je još puno sjećanja koja su brojni Dubrovčani zabilježili i sačuvali na komadiću papira kako bi ostali u naslijeđe njihovim unucima ali i cijelom puku.

Tradicionalna Dubrovačka tombola održat će se i ove godine u sklopu Feste sv. Vlaha, a bilo bi lijepo na trenutak izgubiti se u toj pozitivoj i iskrenoj energiji kojom Dubrovnik jednostavno odiše na taj dan, i zaboraviti sve probleme koji guše svakodnevnicu. Ako ništa, nadati se nekom dobitku pa makar to bilo jaje ili naranča.


 

Popularni Članci