'

Roditelji traže alternativu za četvrti modul

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Inicijativa roditelja Dubrovačko-neretvanske županije okupila su se u subotu ujutro, ispred garaže na Ilijinoj glavici, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog uvođenja zdrastvenog odgoja, odnosno nezadovoljstvo četvrtim modulom zdrastvenog odgoja.

Prema riječima okupljenih roditelja oni nisu protiv zdravstvenog odgoja već su samo protiv četvrtog modula, koji spolni odnos tumači izričito kroz seksualni čin, pti tom izostavljajući potpuno osjećaje, toplinu, ljubav i sve ono s čime se mladi susreću.

"Mi kao roditelji smatramo da treba presipitati jedan ovakav program i da treba dati roditeljima mogućnost da iskažu svoje mišljenje i da im se omogući izbor. Postoje i drugi programi, postoje i stručna mišljenja koja govore da se može sastaviti jedan puno adekvatniji, stručniji program koji će onda zadovoljiti i naše kulturne i religijske i sve druge norme koje u hrvatskom narodu postoje" rekao je dr. Dragutin Petković.

"Mi želimo naglasiti kako nismo protiv zdravstvenog odgoja, nego ovakvog zdravstvenog odgoja koji je u našim školama, neizgrađenog po moralnim i inim načinima kojima odgajamo našu djecu. Zato želimo da se u školi čovjeka prikaže kao cjelovitu osobu, koja se sastoji i od tijela, ali i od osjećaja, duše i da se spolnost ne prikazuje kroz iskrivljenje, ljubav, a ne samo zadovoljavanje potreba, već i osjećaja", kazala je diplomirana ekonomistica Sanja Bošnjak.
Također je naglasila kako je u školama već bio uveden jedan alternativni program, „Teen Star“, kojim su roditelji bili zadovoljni i bio je prihvaćen.

"U ime roditelja mogu reći da nije demokratski nametati roditeljima ono što oni ne žele. Taj program je već odbačen u skandinavskim zemljama, a to su najliberalnije zemlje na svijetu, kao štetan. Ono što želim reći jest da se ovaj zdravstveni odgoj, baš poput zakona o investicijama, nije bio u Planu 21, te se tako krši demokratičnost. Ovo je progurano i mi smo protiv toga. Nema razgovora ni sa roditeljima, a ni sa institucijama kao što je na primjer Crkva. To je jednostrano nametanje nečeg što je ružno", zaključio je prof. Teo Trostmann.

Podršku dubrovačkim roditeljima došao je pružiti i don Dejan Turza povjerenik Kotorske biskupije.

Iz Inicijative roditelja ističu da alternativa postoji i da jedino ono što oni traže je mogućnost izbora.

Popularni Članci