ZAKOPAVAJU SE STARE RATNE SJEKIRE? Potrebica: Vlahušićeva ruka je poziv na rad za dobrobit Grada; Vlahušić: Podržavam Frankovićevu borbu za zidine

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradsko vijeće konstituirano je u utorak kad su vijećnici novog saziva prisegnuli na rad kakav nalaže ona stara 'Obliti privatorum publica curate', ispisana nad samim ulazom u gradsku vijećnicu, a koja kaže kako pri tom trebaju zaboraviti na privatno i baviti se javnim. U novooformljenom Vijeću tako sjedi sedam vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera, po troje 'Srđevaca' i DDS-ovaca, po dvoje vijećnika Dustre, SDP-a i KLGB Ivice Roka, jedan Mostovac te jedan nezavisni vijećnik koji se na izborima natjecao ispred liste HNS-HSLS-Reformisti.

U vijećničke klupe sjela su neka nova lica, poput SDP-ovih Ivana Tropana i Anite Bonačić Obradović, DDS-ovih Slavice Grkeš i Jasmina Derakovića, 'Srđevaca' Petre Marčinko i Đura Capora, HDZ-ovog Zlatka Begušića i dvojica s Rokove liste građana – Ivice Roka i Ivana Cetinića. Od onih iskusnijih tu su Pero Vićan (DDS), bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, HDZ-ovi Marko Potrebica i Blaž Pezo koji su u Vijeću u više mandata, bivša vijećnica i predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti, (HSU), Mostov vijećnik u više mandata Maro Kristić, 'Srđevac' Nikša Selmani, Dustrini Željko Raguž i Ivana Šepak…

POTREBICA PRIZNAO DA GA JE VLAHUŠIĆ IZNENADIO 

Na konstituirajućoj sjednici potvrdile su se neslužbene informacije koje je prvi objavio Dubrovački dnevnik o tome kako će Marko Potrebica (HDZ) biti novi, stari predsjednik Gradskog vijeća. Podsjetimo, gradonačelnik Mato Franković na sastanku s vijećnicima kazao je kako HDZ, kao stranka koja je osvojila najviše mandata u Vijeću i iz čijih redova dolazi i sam gradonačelnik, očekuje kako će predsjednik Vijeća biti HDZ-ovac. HDZ je, podržan potpisima Dustre, kao predsjednika Vijeća predložio Potrebicu, što je prihvaćeno od strane većine vijećnika. Točnije, uz vijećnike već spomenutih dviju stranaka, ruku su za Potrebicu digli Vlahušić, Kristić te dvoje vijećnika DDS-a Grkeš i Deraković. Suzdržani su bili vijećnici SDP-a i DDS-ov Vićan, a protiv su glasali 'Srđevci' i vijećnici Nezavisne liste Ivice Roka.  

„Zahvalio bih se prije svega našim sugrađanima koji su nam dali podršku na izborima, potom Predsjedništvu Gradskog odbora HDZ-a i koalicijskim partnerima koji su me kandidirali te predsjedniku GO HDZ-a Dubrovnik Matu Frankoviću koji me predložio na ovu časnu funkciju ponovno. Također, čestitam i svim kolegicama i kolegama koji su prepoznali poziv HDZ-a za novim načinom rada Gradskog vijeća i činom kojim su prilikom konstituiranja GV-a respektirali izborne rezultate. Očekuje nas intenzivno razdoblje u kojem ćemo od točke do točke, vjerujem, postizati što veći konsenzus, a mi smo spremni na suradnju sa svima onima koji s nama žele donositi odluke u interesu Grada i građana,“ izjavio je Potrebica za Dubrovački dnevnik. 

Na pitanje je li ga iznenadila Vlahušićeva ruka i podrška njegovom izboru za predsjednika Gradskog vijeća, odgovara potvrdno. 

„S obzirom na političko iskustvo gospara Vlahušića, u njegovoj sam gesti prepoznao želju za konstituiranjem Vijeća uz priznavanje izbornih rezultata. Također, prepoznao sam i stav da se u ovom kriznom vremenu ne trebaju produbljivati podjele nego da se svi skupa moramo uhvatiti u koštac s ozbiljnim gospodarskim problemima uzrokovanim Covid krizom, a ne da se prepiremo oko toga tko će biti na tronu,“ izjavio je Potrebica. 

Upitan o suzdržanom Vićanu, za razliku od ostatka DDS-ovih vijećnika, Potrebica odgovara kako je zahvalan kolegama iz DDS-a na podršci koji, naglašava, očito također žele da se Gradsko vijeće formira, što su i demonstrirali svojim glasanjem, dok Grkeš iz DDS-a kaže kako su svi mogli glasati slobodno i demokratski pa razlika u stavu između njih i Vićana ne treba čuditi. 

VLAHUŠIĆ: 'I DALJE NISMO PRIJATELJI, ALI…'

Vlahušić je za Dubrovački dnevnik pojasnio zašto je podigao ruku za HDZ-ovog kandidata Potrebicu, njegovog starog političkog rivala. Kako kaže, podržava HDZ-ov prijedlog o redefiniranju ugovora s DPDS-om oko zidina. Podsjetimo, Franković je uputio prijedlog DPDS-u oko sastanka na temu daljnje suradnje u sklopu kojeg se predlaže izjednačavanje cijene ulaza na zidine i DuCarda. 

„Da mi je netko rekao prije mjesec i po' dana rekao kako će Franković predložiti redefiniranje ugovora s DPDS-om u smislu da grad bude dominantan, rekao bih da to nije moguće. Nije to pitanje do jučer, to je pitanje još od 2009. godine. Uspio sam vratiti 50 posto Gradu, bivši sam gradonačelnik, moji stavovi oko zidina su jasni. Sada, kad je Franković povukao potez za koji sam mislio da takvo što nije moguće, ja se mogu inatiti ili reći da je to dobro za grad, podržati njegova nastojanja i ostvariti sinergiju po tom pitanju, bez da smo se uopće sastali, ali smo poslali poruke u medijskom prostoru,“ izjavio je Vlahušić dodavši kako je tema vraćanja zidina Gradu i dodatnih prihoda tema koja je za njega osobno izuzetno važna. 

„To je moja životna utakmica i moj najbitniji projekt. Sad smo se Franković i ja našli na jednom mjestu u kojem dijelimo stav i nastojanje. I dalje nismo prijatelji, vidjet ćemo hoće li se održati ta krhka podrška. No, prikupljanje i povećanje prihoda je nešto što podržavam. Meni rashodi nisu važni, ja se bavim prihodima i u tome sam bio usamljen,“ kazao je Vlahušić. 

'SRĐEVCI' NISU DIGLI RUKU ZA KRISTIĆA 

Za prvog potpredsjednika Gradskog vijeća izabran je Jasmin Deraković (DDS), a za drugog Maro Kristić (Most). 'Srđevci' nisu digli svoje ruke za Potrebicu kao predsjednika Gradskog vijeća, a zanimljivo je kako nisu digli ruke ni za Kristića kao potpredsjednika, koji je u prethodnim izbornim ciklusima bio nositelj njihove liste i gradonačelnički kandidat. 

„Što se tiče kolege Potrebice i općenito HDZ-a, htjeli smo poslati poruku kako smo jedina ozbiljna oporbena politička grupacija u Vijeću. Što se tiče izbora potpredsjednika, smatramo kako bi bilo u redu da se nama predložilo to mjesto s obzirom na broj glasova na izborima, a da potom to mi prihvatimo ili odbijemo, i u tom slučaju da se onda predlaže dalje političkim opcijama koje su iza nas imale najveći broj glasova. Kako se to nije dogodilo nego se odmah dao prijedlog za DDS, a potom i za Kristića, smatrali smo kako to nije ispravno,“ izjavio je vijećnik KLGB 'Srđ je Grad' Nikša Selmani. Kako kaže, 'Srđevci' vjeruju kako su u osam godina u svom radu pokazali određeni kontinuitet politike, a u Vijeću će se boriti za sve ono što su obećali svojim izbornim programom. 

„Ono što je sigurno jest to da će svaki kvalitetan prijedlog u Vijeću imati naše ruke, a za ono što ne bude kvalitetno ili bude protivno javnom interesu ćemo se boriti da se promijeni,“ dodao je Selmani. 

NEKA NOVA LICA 

U Gradskom vijeću pojavila su se i neka nova lica. SDP je osvojio dva mandata, a vijećnicima će to biti sasvim novo iskustvo s obzirom na to kako su u vijećničkim klupama po prvi put. 

„Zalagat ćemo se za sve ono što smo komunicirali kroz kampanju, a to je bitka za socijalna davanja u ovoj kriznoj situaciji, poticanje malog i srednjeg poduzetništva i transparentnost gradskih financija. Novi smo u Vijeću, ali dat ćemo sve od sebe, bit ćemo konstruktivna oporba te se veselimo prilici da tim putem radimo za dobrobit Grada,“ izjavio je Tropan. Na pitanje hoće li se udruživati s nekim drugim vijećnicima u cilju formiranja kluba vijećnika, Tropan to negira te dodaje kako u tome ne vidi posebnu prednost i kako se i bez kluba vijećnika može raspravljati i doprinositi Gradu. 

I Grkeš kaže kako će joj u fokusu rada biti građani, a posebno oni koji žive od svog rada i zalaganja. 

„Velika mi je čast što sam izabrana na ovu funkciju, vjerojatno sam jedna od najmlađih u Gradskom vijeću. Moj cilj će biti u prvom redu usmjeren na pomoć turizmu, na agencije, male obrtnike i poduzetnike i njihovo mjesto u Gradu, kao i na sve one koji svoju plaću zarađuju radom, trudom, zalaganjem i znanjem. Na one koji nisu 'namješteni' na ta mjesta nego na one koji žive isključivo od svog rada, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Želimo onima koji nisu posebno upoznati s time približiti koliko je tim ljudima sada teško,“ izjavila je Grkeš koja se na DDS-ovoj listi našla i prije četiri godine, no sad je dobila priliku i za ulazak u Gradsko vijeće.  

 'IDEMO BEZ FORMALNE KOALICIJE I SVJESNI SMO POLITIČKOG RIZIKA'

U novom sazivu vladajući HDZ nije potpisao formalne koalicije pa sigurna većina nije stavljena na papir. Kako je istaknuo Potrebica, za suradnju su dobrodošli svi oni koji žele raditi na dobrobit Grada i građana. 

„Naravno kako se radi o političkom riziku kojeg smo svjesno prihvatili, no mislimo kako je, s obzirom na postojeći odnos snaga i rezultate izbora, primijenjen najbolji model za Grad. Model u koji se svi mogu uključiti, a svojom odlukom se isključiti iz participiranja u tom radu,“ kazao je Potrebica.

Popularni Članci