OPCIJA KOJU (GOTOVO) SVI ŽELE Olga Muratti na HDZ-ovoj listi izazvala pomutnju među nekim članovima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Lista HDZ-a za Gradsko vijeće izazvala je dosta polemika unutar političkih kuloara, ali i unutar desnije orjentiranih HDZ-ovaca. Naime, kako doznajemo, najviše prijepora izazvalo je pozicioniranje nekadašnje predsjednice SDP-a, a sada čelnice HSU-a Olge Muratti.

Najprije je Olgu Muratti u svom timu želio nezavisni kandidat za gradonačelnika Andro Vlahušić. Valjda računajući na suradnju iz vremena dok je bio gradonačelnik, a ona predsjednica Gradskog vijeća, Vlahušić se ponadao da će na svoj konto privući birače HSU-a. A njih je na izborima 2017. godine bilo točno 700. Za kojih 150 glasova kratko za osvajanje mandata, ali ipak je to bio značajan broj koji jamči, u koalicijama, jedan, pa ponekad i dva mandata. Na to je Vlahušić svakako računao. Jer, na izborima 2017. godine, liste DDS-a, DUSTRA-e, MOST-a, SDP-a i HNS-a smjestile su se u svega 500 glasova razlike, od 1500 do 2000. Računica je jednostavna - glasovi HSU-a neku od tih lista mogu uvjerljivo izbaciti na drugu poziciju među listama za Gradsko vijeće. Odnosno, u Vlahušićevom slučaju, osigurati drugi krug izbora za gradonačelnika protiv Mata Frankovića.

Stoga i ne čudi Vlahušićevo „kokolavanje“ Olge Muratti na samom početku predizbornog razdoblja, odnosno početkom ove godine. Kada je dobio odbijenicu od Olge Muratti, preko nekih medija Vlahušić je „rigao vatru“ na nju. Prozivao je za izdaju i za komformizam. Njegova ljutnja sasvim je jasna - odlaskom HSU-a i Olge Muratti Vlahušićeva pozicija znatno je oslabila. Osobito u odnosu na listu Srđ je Grad/Možemo/Nova ljevica i njihovog kandidata Đura Capora koji su mu na ljevici najjači konkurenti za tu drugu poziciju među listama i za ulazak u drugi krug za gradonačelnika.

S druge strane, HDZ i Franković, kojemu je Muratti cijeli mandat bila savjetnica za pitanja umirovljenika,  vrijednost HSU-ovih glasova shvaća od 2017. godine. Zato zapravo ni ne čudi da je to HDZ dodatno želio zacementirati stavljanjem Muratti na stranačku listu za Gradsko vijeće. Osim što su sebi donijeli mogućnost da uvećaju broj glasača, najvećem su konkurentu Vlahušiću šanse za odličan rezultat i ulazak u drugi krug bitno otežali. Moglo bi se reći kako to je to politički mudar potez. No, neki u HDZ-u, očito radi osobne netrpeljivosti prema Muratti, a ne vođeni logikom i političkim pragmatizmom, tu Frankovićevu odluku nisu dobro dočekali pa su je  odlučili pokušati minirati. Muratti je u ovom lokalnim izborima i na meti kritika DDS-a i Pera Vićana. 

Zanimljivo je kako je većina tih nezadovoljnika Frankovićevom namjerom stavljanja Muratti na listu šutjela  u vrijeme kad je bivša predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica s Muratti, tada predsjednicom gradskog SDP-a, i Vlahušićevim HNS-om sklopila famozni „Dubrovački dogovor“. Nisu se tada ni usudili suprotstaviti Šuici.  Znači li to kako im je Muratti, onda kao  SDP-ovka više odgovarala nego sada kao čelnica HSU-a?

Još je jedno kadrovsko rješenje izazvalo čuđenje među HDZ-ovcima i dijelu njima bliskih političkih aktera. A to je Frankovićev prijedlog da nositeljica liste HDZ-a za izbore 16. svibnja bude pročelnica za europske fondove i potpredsjednica dubrovačkog HDZ-a Zrinka Raguž. Osim što su neke „muškarčine“ očekivale kako će to mjesto dopasti upravo njima, pojavilo se i pitanje zašto se forsiraju Europski fondovi u ovoj kampanji. I tu se, očito, radi o političkoj kratkovidnosti. Jer, europski fondovi, odnosno činjenica da je Frankovićeva administracija iz EU fondova povukla milijardu kuna, vjerojatno je njegov najbolje odrađeni posao u mandatu. Zato ne čudi da je osobu koja je vodila taj posao, a ujedno mu je i potpredsjednica u stranci, stavio kao nositeljicu liste. Iako Frankovićev program za novi mandat još uvijek nije javno poznat, za očekivati je da će u vrijeme post-korona krize, europski fondovi biti još od veće važnosti nego do sada. Iz proračuna će novaca biti malo, taman za podmiriti sve socijalne potrebe i proračunske korisnike, a svaki razvoj biti će nužno vezan uz uspješnost povlačenja sredstava iz fondova EU. Tako da je, baš kao i stavljanje Muratti na listu, imenovanje Zrinke Raguž za nositeljicu liste HDZ-a - očito  logičan i politički dobro promišljen potez.

Doznajemo kako je sinoć održana i sjednica Gradskog odbora HDZ-a na kojoj se raspravljalo i o listi za izbore. Iako nitko od čelnika HDZ-a nije htio govoriti o tome što se događalo na sjednici, doznali smo kako je lista, zajedno s Muratti i Raguž kao nositeljicom, prihvaćena bez iti jednog glasa protiv.

Popularni Članci