HDZ, DUSTRA i DDS uz odvojene koalicijske sporazume uplovili u 'mirnu luku' (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: LK/NK, Lucija Komaić
'Sporazum o suradnji za formiranje većine u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika' dokument je kojega su ovoga petka potpisali predsjednici HDZ-a, DUSTRA-e i DDS-a. Potpisivanje je upriličeno u Hotelu Adria, iako u odvojeno vrijeme. Prvo su sporazum potpisali Mato Franković i Željko Raguž, a nakon toga Franković i Pero Vićan. Iako sporazum nije tripartitni, ove stranke zajedno bit će većina od 16 ruku u Gradskom vijeću.

HDZ je osvojio 10 mandatat u Gradskom vijeću, a Dustra i DDS po tri. HDZ-u je dovoljno bilo koalirati s jednom od ove dvije stranke, ali su koalirali i s jednima, i s drugima.

Mato Franković je rekao kako oni u HDZ-u oba partnera poštuju jednako te kako će ovo biti stabilna većina te da se nada još i pobjedi u drugom krugu. 'Bit ću gradonačelnik svih građana Dubrovnika, bez obzira na politički predznak,' dodao je Franković.

Pero Vićan podržao je Frankovića u drugom krugu i dodao kako oni u DDS-u nisi postavljali nikakve uvjete formiranja koalicije te je dodao kako vjeruje Frankoviću u sastavljanju koalicijskog dokumenta kojega su potpisali.

NAKON DUSTRA-E I DDS Vićan potpisao Sporazum o suradnji za formiranje većine u Gradskom vijeću s Frankovićem (FOTO/VIDEO)

'Moj jedini uvjet bio je da potpisujemo koaliciju na četiri godine, odnosno do travnja 2021. kada će biti raspisani novi izbori. Jamčim da će moji suradnici u Gradskom vijeću biti kooperativni, ali i kritični,' rekao je Vićan te izvijestio kako će s liste DDS-a u Gradskom vijeću biti Terezina Orlić, Lukša Matušić i kao treći, umjesto Antonele Svilarić koja je mandat dala na raspolaganje, profesor Ivan Jelčić.

Željko Raguž rekao je kako se vrlo brzo dogovorio s Matom Frankovićem te da se radi o odluci Gradskog odbora stranke. 'Znate da se iz oporbe ne može realizirati niti jedan projekt. Gospodin Franković i ja poznajemo se dugo, a čak i kad smo bili na suprotnim stranama nismo išli nikada jedan protiv drugoga. Ovo će biti jedna 'mirna luka', ako bude korektnosti s obje strane, a nemam razloga sada sumnjati da neće,' rekao je Raguž.

- HDZ I DUSTRA ZAJEDNO U GRADSKOM VIJEĆU Potpisan Sporazum o suradnji za formiranje većine (FOTO/VIDEO)

''Mi smo uskladili sve one programe i bitne stavke koje su važne za grad i našim sugrađanima možemo reći da potpisivanje ovog Sporazuma građanima omogućuje realizaciju brojnih projekata i mirnu luku, kako je rekao gospodin Raguž,' zaključio je Franković. 'Mi smo ista generacija, išli smo skupa u razred i od danas zajedno preuzimamo odgovornost za grad.'

Iz velike koalicije koju su potpisali Franković, Raguž i Vićan nadaju se kako će njihov dogovor upotpuniti pobjeda Mata Frankovića u drugom krugu izbora.

Popularni Članci