BAŠIĆ JE KANDIDAT ZA NAČELNIKA U ŽUPI 'Zbog Covida ćemo ukinuti prirez na porez na dohodak, ciljevi su i kanalizacija, šetnica Mlini - Plat...' (FOTO)

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Predsjednik Župke Antun Bašić bit će kandidat ove stranke na Općinskim izborima Općine Župa dubrovačka, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koja se održala u Kuparima.

Rođeni Brgaćanin Bašić, koji inače radi u kao računovodstveni stručnjak u hotelu Rixos Premium Dubrovnik, kaže da "oni u Župki nisu željeli biti pasivni promatrači".

 - Župa je jedna od pet vodećih općina po broju prirodnog prirasta, atraktivni smo za investitore, ali nam nije svejedno koji će investitor biti u Župi. Dobrodošli su svi koji žele uložiti kapital za dobrobit stanovnika.Špekulanti koji žele držati općinu kao taoca poručio bih im da razmisle jesu li stvarno investitori ili špekulanti. Nakon Domovinskog rata, gdje su Župljani dali veliki doprinos, ponosan sam na ogroman broj stručnjaka raznih profesija  poput vrhunskih sportaša, umjetnika, glazbenika, pisaca, liječnika i drugih zvanja. Svi oni će biti uključeni u projekt Župe i boljitak Općine. - kazao je Bašić dodavši što ih je točno potaknulo da se politički aktiviraju. 

Prema njegovim riječima Župa je napredovala u svim granama, ali najmanje u politici i funkcioniranju općine.

- Desetak godina vidimo da se ne snalaze oko realizacije projekata i Župa stagnira. Mi to želimo promijeniti. Danas smo jedini na obali koji imaju problem s divljim deponijama, 70 posto sustava nije spojeno na kanalizaciju, nedostaje brojnih sadržaja... Mi ćemo sve to promijeniti. Ne bježimo od problema odlaganja divljih deponija i to nam je jedan od problema koje ćemo odmah riješiti - naznačio je Bašić.

- Glavni prioritet je izgradnja kanalizacije, to će ići kroz Aglomeraciju Dubrovnik. Onda ide i digitalna transformacija Općine, šetnica Mlini-Plat, sportski centar u Kuparima, kao i Župski muzej. Preduvjet za sve to jesu vanjski izvori financiranja, konkretno iz Europske unije. Za to treba osnovati odjel unutar Općine koji bi se bavio s EU fondovima. - rekao je on.

Poručio je da treba razmišljati i o obilaznici, naznačivši da ne treba ugroziti okoliš jer "župski krajolik nema cijenu". Također, istaknuo je i da treba se brinuti o građanima uz Covid krizu.

- Brinut ćemo se o socijalno ugroženima, jedna od ideja je i ukidanje  prireza na porez na dohodak za sve stanovnike. - naglasio je.

- Mi nismo Robin Hoodovi, danas nažalost svjedočimo tome da se informacije iz Općine kontroliraju, da se gleda tko je što rekao... To je kao u vrijeme totalitarizma. Ali ta vremena bi trebala biti prošlost. - naveo je on.

Bašić je istaknuo kako je jedan od problema i zgrada u Kuparima, gdje se planirao vrtić, što još nije učinjeno. 

- Stranci kompleks u Kuparima nazivaju zaljevom mrtvih hotela. I to tako jest. Nadomak grada je tu desetak neobnovljenih hotela. - rekao je Bašić.

Na pitanje zašto misli da će baš sad moći pobijediti HDZ u Župi dubrovačkoj, precizirao je  da se projekti sporo realiziraju.

- Kad gradi država ili Grad Dubrovnik, vidimo da se projekti i brže mogu realizirati. Kad gradi Župa dubrovačka, to je jako sporo. Mi smo spremni raditi na dobrobit građana na transparentan i efikasan način. - poručio je.

Bašić je komentirao i najavu da će na izbore u Župi izaći i DDS Pera Vićana.

- Mislim da on samo ispitiva tržište, da ipak neće izaći u Župi. Pitanje je i tko bi tu za njega glasao. - naveo je. 

Glavni tajnik Mario Previšić podsjetio je kako je stranka osnovana 2019. godine u studenom, te da je odluka da se osnuje lokalna stranka predstavljala teži put. Lakše bi bilo, smatra Previšić, "da se priklonilo nacionalnoj stranci". No ujedno, dodao je, "to ne bi bio ispravan put".

- Okupili smo mlade ljude, stručnjake, željnih promjena. One koji žele raditi na dobrobit svih stanovnika Općine. - izjavio je Previšić. 

Popularni Članci