'

Počela prodaja Coca-Cole u bocama, počela se koristiti nacistička zastava sa svastikom

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povijest današnjeg dana obilježio je početak prodaje Coca-Cole u bocama koja se do tad točila isključivo iz pipe. Međutim današnji dan obilježila je i nacistička zastava sa svastikom koja je postala simbolom smrti, mržnje i antisemitizma.

Na današnji dan 1894. godine počela je prodaja Coca-Cole u bocama. Prva boca bila je prilično četvrtastog dizajna i nazvana je Hutchinson. Prve su boce prodane u trgovini slatkišima u Vicksburgu u američkoj saveznoj državi Mississippi. Prije toga, Coca-Cola je točena isključivo iz pipe, poput piva, a do 1909. već je postojalo 400 punionica diljem SAD-a i potražnja je rasla.

Godine 1915. dizajnirana je revolucionarna boca koja podsjeća na obline ženskog tijela i čije su verzije postale legendarne. Zanimljivo je da je tek krajem 1920-tih prodaja Coca-Cole u bocama nadmašila onu točenu direktno u čaše u restoranima.

Od današnjeg dana 1933. godine koristila je Hitlerova Njemačka poznatu crvenu zastavu sa svastikom. To je prije bila zastava nacističke stranke (NSDAP). Crvena, crna i bijela bije su boje Njemačkog Reicha. Hitler je u svojoj knjizi "Mein Kampf" osobno objasnio što znači koja boja: crvena je označavala socijalnu ideju nacističkog pokreta, bijela nacionalizam, a svastika je prikazivala težnju arijevskog čovjeka prema pobjedi i trijumf ideje kreativnog rada. Zanimljivo je da je Hitler osobno želio da krakovi svastike budu usmjereni u smjeru kazaljke na satu. Kad su ga upozoravali da to prema tradiciji donosi nesreću, te da bi krakovi svastike trebali biti okrenuti u suprotnom smjeru, on se na to nije obazirao.

Međutim svastika je drevni simbol koji je bio korišten više od 3000. godina (to prethodi čak i drevnom egipatskom simbolu Ankhu). Svastika je tada značila život i dobru sreću, ali zbog nacista je preuzela značenje smrti i mržnje.

Ova suprotna značenja uzrokuju probleme u današnjem društvu. Svastika je vrlo religiozan i često korišten simbol budista i hinduista. Nažalost, nacisti su bili vrlo učinkoviti pri svojem korištenju amblema svastike tako da brojni i ne poznaju njena druga značenja.

 

Popularni Članci