'

Pelješki most je najbolje rješenje

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u svom je intervjuu za Novi list progovorio između ostalog i o prometnom povezivanju krajnjeg juga Hrvatske, ali ovaj put iznio je drugačije mišljenje; prema njegovim riječima, Pelješki most je ipak najbolje rješenje.

„Ne bih prejudicirao konačnu odluku, studija o prometnom povezivanju juga Hrvatske će biti gotova u srpnju. Ona može uključivati gradnju novog redefiniranog mosta, čija će cijena biti oko 200 milijuna eura plus trošak pristupnih cesta, što je ipak dvostruko manje u odnosu na prethodno predviđeni projekt Pelješkog mosta. Imamo i trajektno povezivanje kao rješenje, priču oko obilaznice Neuma i tunel ispod Neuma. Jedno rješenje ne isključuje drugo, jer jadransko-jonski koridor, koji će do 2030. godine postati sastavni dio europske TEN-T mreže, ionako prolazi iznad Neuma. Ne utječući na bilo kakvo mišljenje i gledajući financijske analize, troškove ukupne investicije, ali i obvezu BiH da izdvoji dio prometnog suvereniteta u nekim varijantama, najviše sam sklon izgradnji novog redefiniranog Pelješkog mosta. No ostavimo odluku konzultantima“, istaknuo je Hajdaš Dončić za Novi list.

Ukoliko prijedlog prođe, izgradnja bi mogla započeti 2014. godine. Prema njegovim riječima, odluka o mostu može biti u srpnju, nakon čega slijede dozvole, natječaj i ostala procedura. Novac će se financirati iz EU fondova, ali napominje kako se vjerojatno neće raditi o iznosu većem od 50 posto od ukupnog iznosa.

Njegove je izjave ironično prokomentirao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je tom prigodom izjavio kako je „Vlada otkrila Ameriku“ te kako njegova stranka od samog početka govori i zalaže se za izgradnju Pelješkog mosta kao najboljeg rješenja prometne izolacije.

Popularni Članci