'

Patentiran prvi automobil na benzinski pogon, a dinastija Rockefeller dobila nasljednika

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Današnji dan posebno je zanimljiv za automobilsku industriju, ali i za dinastiju Rockefeller. Karl Benz na današnji dan, 29. siječnja 1886. godine patentirao je prvi automobil na benzinski pogon, a dinastija Johna Davisona Rockefellera dobila je jedinog nasljednika Johna Davisona Rockefellera Junior.

Karl Benz na današnji dan dobio je patent za svoj automobil na benzinski pogon. Bio je to prvi uspješni automobil na benzinski pogon i ostvarenje sna Karla Benza da napravi „kočiju bez konja“. Svoj prvi automobil napravio je stavivši motor na trokolicu koja je imala kotače slične onima na biciklu. Motor na prvom automobilu imao je samo jedan cilindar sa 954 kubika i 0.8 konjskih snaga, a mogao je postići brzinu od čak 16 kilometara na sat.

Međutim, današnji dan bio je i od ogromne važnosti za dinastiju Johna Davisona Rockefellera. Naime, započeta je dinastija Rockefeller rođenjem najbogatijeg čovjeka u ljudskoj povijesti tadašnjem najbogatijem čovjeku na svijetu. Rodio se John Davison Rockefeller Junior.

Junior je od oca naslijedio ogromno bogatstvo koje je i sam tijekom godina dodatno uvećao. Bio je oženjen kćeri jednog moćnog američkog senatora. S njom je imao čak pet sinova od kojih su svi doživjeli preko 70 godina starosti i postali slavna „Rockefeller petorka“. Svih pet sinova nastavili su stopama djeda i oca i postli ugledni ne samo milijarderi već i guverneri američkih saveznih država. Ipak, od petorice nasljednika najviše se uspeo Nelson Rockefeller, koji je postao potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (pod Geraldom Fordom, 1974.-1977). Bio je u više navrata čak i jedan od potencijalnih kandidata za predsjednika SAD-a.

Popularni Članci