'

Okrunjen Matija Korvin, nađena najveća pahulja i otkrivena Antarktika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.skola8razred.50webs.com
Kraj siječnja obilježila su bitna povijesna otkrića, ali i zanimljivosti koje svoje mjesto drže u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Današnji dan, 28. siječnja vodi se kao dan kada je 1458. izabran Matija Korvin za hrvatsko-ugarskog kralja. Iako izrazito obrazovan, Korvin je više bio poznat po ratovanju te je zahvaljujući tome uspio stvoriti kraljevstvo koje je dominiralo Srednjom Europom u XV. stoljeću. Iako pastirskih korijena, s vremenom je dokazao kako je čvrst državnik i cijenjen vladar. Poznat je najviše po financijskoj reformi koja je bila bolna za sve staleže. Posebno se brinuo o vojsci koju je smatrao temeljem kraljevstva. Također, bitan segment Korvinove vladavine su zakonodavno-upravne reforme kojima je stvorio prvu europsku centralističku državu. Sam je donosio zakone dok su sabori samo potvrđivali njegove odluke.

Matija Korvin osnovao je i „Bibliothecu Corvinianu“, knjižnicu u kojoj su se čuvala znamenita djela humanističkih znanosti. Ženio se dva puta, no nije imao potomaka.

Guinnessova knjiga rekorda u svojim podacima sadrži današnji dan davne 1887. kao dan kada su zabilježene najveće sniježne pahulje u povijesti i to u Montani na sjeveru Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od stanovnika tvrdio je da su bile veće od tava, a jednu je izmjerio te je imala 38 cm u promjeru. Iako je informaciju nemoguće provjeriti, podaci su očuvani u knjizi rekorda stoga se smatraju pouzdanima.  

Na današnji dan 1820. godine Antarktiku je otkrila ekspedicija Ruske carske mornarice koju su sačinjavala dva broda: Vostok i Mirni. Sedmi kontinent otkriven je na pragu modernog doba baš zbog svoje izoliranosti. Nakon Cookove smrti, zanimanje za oplovljavanje i istraživanje nepoznatog je zamrlo te su još jedino američki i britanski lovci na kitove plovili nepoznatim vodama u potrazi za plijenom. Nathaniel B. Palmer tako je od kapetana flote tuljanolovaca  dobio naređenje da istraži područje otočne skupine South Shetland te je prvi je ugledao obale Antarktike prekrivene snijegom i ledom i sa svojim brodom “Hero” susreo dva broda carske Rusije koja je potpuno oplovila Antarktiku te otkrila Otok Petra I. i Zemlju Aleksandra I.

Spomenimo i da je ovaj datim značajan po prvom izdanju najpoznatijeg romana Jane Austin „Ponos i predrasude“ (1813. godine), ali i po prvom zabilježenom prekoračenju brzine (1896. godine u Engleskoj). Također, 1933. izmišljeno je ime Pakistan, a Elvis Presley 1956. prvi se put pojavio na televiziji. na današnji su dan 1958. patentirane i Lego-kocke

Popularni Članci