Navodni pripadnici Al - Kaide prebacivani preko Zračne luke Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Portal Oko
Pet osumnjičenika za terorizam prebacivano je preko dubrovačke zračne luke 2005. godine, u što je bila uključena i CIA, piše Sudan Tribune.

Radi se o Fahadu Al Bahliju iz Saudijske Arabije, Arifu Ulusamu i Ibrahimu Habaciju iz Turske, Khalifi Abdi Hassanu iz Kenije i Mahmudu Sardaru Issi iz Sudana. Bili su pritvoreni u Malawiju, u operaciji CIA-e i Malavijske nacionalne obavještajne agencije, da bi dva dana nakon toga bili prebačeni u Zimbabwe, gdje su zadržani gotovo mjesec dana. Iako nije poznato koliko dugo su boravili u Sudanu, naposlijetku su oslobođeni zbog nedostatka dokaza koji bi ih povezali s terorističkom organizacijom.

Zanimljiv je podatak koji govori o tome kako su osumnjičeni najmanje dva puta prebacivani preko Hrvatske, a tadašnji direktor Zračne luke Dubrovnik Tonči Peović potvrdio je kako je zrakoplov s registracijskim brojem N4476S iz Khartouma sletio u Dubrovnik 23. travnja 2005. godine, odakle je odletio nakon dva dana.

Radi se o CIA-inom programu prema kojem su osumnjičenici izručivani, zatvarani i mučeni, u čemu su im pomagale 54 zemlje, uključujući i Hrvatsku. 

Popularni Članci