'

Najkraće vladanje u povijesti, eksplodirao space shuttle Columbia, rodio se John Ford

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Moglo bi se reći da su današnji dan obilježili više neki tragični događaji nego pozitivni. Ali usprkos nekim tragedijama koje su obilježile povijest na današnji dan bilo je tu i događaja koji su utjecali na neku vedriju sliku današnjice.

Davne 1908. godine današnji dan obilježilo je najkraće vladanje u povijesti svijeta. Po Guinnessovoj knjizi rekorda kralj koji je najkraće vladao bio je Luis III. od Portugala. Naime, 1. veljače 1908. godine on je upucan na ulicama Lisabona u isto vrijeme kad i njegov otac, kralj Carlos I. od Portugala. Otac je umro prvi, što je značilo da je Luis postao kralj, no samo 20 minuta kasnije umro je i on, a budući da nije imao djece koja bi ga naslijedila krunu je naslijedio njegov mlađi brat Manoel II. od Portugala.

Na današnji dan 2003. godine eksplodirao je američki space shuttle Columbia. U nesreći je poginulo svih sedam članova posade, pa je ovo ujedno i jedna od najtežih nesreća u povijesti istraživanja svemira. Iako se nesreća na Columbiji dogodila pri povratku s misije, zanumljivo je da je uzrok nesreće nastao još za vrijeme lansiranja. Zbog ove nesreće odlučeno je da će se u budućnosti svi shuttleovi pregledavati u orbiti, za slučaj da je došlo do oštećenja pri lansiranju.

Da se ne bi stvorilo mišljenje kako je 1. veljače crni dan u kalendaru, možda gori i od petka 13. valjalo bi napomenuti i neke vedrije teme, a jedna od njih je svakako da je na današnji dan 1895. godine rođen John Ford, klasik američke fimografije.

John Ford, pravim imenom John Martin Feeney, rođen je na danšnji dan 1895. godine u Cape Elizabethu. Realizirao je više od stotinjak filmova, a snažna ostvarenja dao je u vesternima. Dobitnik je četiri Oscara.

Gotovo kroz sve njegove filmove provlače se muški protagonisti koji teže nesvakidašnjem prijateljstvu, bratstvu, međusobnoj odanosti i pravičnosti.  U Fordovim fimovima najčešće se pojavljuje John Wayne i to u filmovima kao što su Poštanska kočija, Nosila je žutu vrpcu, Mirni čovjek, Tragači, Orlova krila i Čovjek koji je ubio Libertya Valancea.

Vedriju stranu današnjeg dana popravalja svakako još jedan vrlo bitan događaj. Naime, na današnji dan 1988. godine američki predsjednik Bill Clinton postavio je Lillian E. Fishburne za prvu afroameričku admiralicu u američkoj mornarici. Inače, žene mogu služiti u američkoj mornarici od 1917. godine. Od tada pa do danas čak 70 žena u SAD-u postalo je admiralicama, a u američkoj kopnenoj vojsci generalica Ann E. Dunwoody prva je i za sada jedina koja je dosegla četiri zvjezdice. Približno 5% američkih generala su žene.

 

Popularni Članci