U Lazarete stižu stručnjaci, raspravljat će o COVID-19 teorijama zavjere u Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Rezultati istraživanja COVID-19 dezinformacijskih kampanja u okviru projekta Pro-fact bit će predstavljeni na panel raspravi "COVID-19 teorije zavjere u Hrvatskoj: Tko najčešće vjeruje u njih i kako se šire?" koja će se održati u utorak, 20. rujna, od 18 sati u Lazaretima (V. lađa, Ul. Frana Supila 8). Panel na engleskom jeziku dio je međunarodne konferencije Informacijska tehnologija i novinarstvo u Dubrovniku te je otvoren za javnost. 

Profesor Mato Brautović s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku predstavit će rezultate istraživanja o mapiranju dezinformacijskih aktera, kao i analize o širenju dezinformacijskih narativa kroz vrijeme. Profesorica Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu izložit će zaključke istraživanja o sadržaju dezinformacijskih grupa i stranica na Facebooku, dok će profesor Nebojša Blanuša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebi zajedno s profesoricom Andreom Vranić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu govoriti o rezultatima ankete o COVID-19 teorijama zavjere, koja je provedena na nacionalnom reprezentativnom uzorku, te ponašanjima građana koji su skloniji vjerovati dezinformacijskim narativima. Ana Barić i Sara Borzić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu upoznat će javnost s tehnološkim aspektima istraživanja i borbe protiv dezinformacija, dok će Dražen Hoffmann iz Gonga upoznati javnost s praktičnom primjenom rezultata istraživanja i izuzetno važnom ulogom medijskog i političkog opismenjavanja u službi suzbijanja teorija zavjere. Moderatorica i uvodničarka panela bit će Oriana Ivković Novokmet iz Gonga.

Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom” multidisciplinarni je projekt koji istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta novinarki i građana sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja. Nositelj projekta je Gong, a partneri su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Faktograf te Fakultet elektrotehnike i računarstva. Na projektu surađuju i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) te Sindikat novinarki Hrvatske (SNH). 

Popularni Članci