„Na internetu plaćamo vlastitim identitetom!“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U hotelu Libertas Rixos od 13. do 15. veljače održavala se konferencija o kibernetičkom kriminalu odnosno CyberCrime@IPA. Tim povodom, za Dubrovački dnevnik projekt je prokomentirao predstavnik Vijeća Europe Alexander Seger.

 

„Svaki je individualac izložen riziku“, izjavio je Seger. „Dok god koristimo internet, čak i neizravno, postoji mogućnost prijevare jer danas sve funkcionira putem računala.“ Seger se osvrnuo na načine na koje kriminalci dolaze do svojih žrtvi uputivši prvenstveno na poruke putem elektronske pošte koje vrlo lako zavaraju. „Ako dobijete poruku u kojoj vam pošiljatelj tvrdi da ste dobili udio nečijeg nasljedstva, čim to otvorite, moguće je da će vaše računalo biti zaraženo što znači da će kriminalac imati pristup svemu što koristite, uključujući lozinke i brojeve računa“, upozorava Seger.

Ono što zanima većinu korisnika je zapravo kako preventirati ovakve prijevare. Seger kaže kako je bitno krenuti od individualca koji će oprezno pristupati privlačnim ponudama, a potom je red na vlade kojima je u interesu da što bolje surađuju kako bi se poboljšala zaštita korisnika interneta. „Zavarava nas činjenica da je internet besplatan i da bez korištenja novca imamo pristup brojnim uslugama i aplikacijama, no ono što zaboravljamo jest da mi zapravo plaćamo svojim identitetom. Identitet nam je sredstvo plaćanja. I to je ono što brojni kriminalci iskorištavaju stoga se vlade moraju pobrinuti da se odvoje sredstva za brigu o kibernetičkom kriminalu odnosno da se zakon provodi kako je propisano te da odgovorni budu o svemu dovoljno educirani. „

Predstavnik Vijeća Europe posebno je naglasio da je bitno da vlade imaju strategiju, a sad je vrijeme na konkretne pomake. „Osobno mi je vrlo drago biti dijelom ovakve konferencije jer ovo je veliki korak. Ipak, bitno je imati na umu da je pred Hrvatskom i ostalim zemljama regije još dalek put do sigurnog pristupa internetu“, zaključio je Seger.  

Popularni Članci