'

„Mnogo jedinica lokalne samouprave se bunilo zbog sufinanciranja“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Forum žena SDP-a Dubrovnik održao je javnu tribinu pod nazivom „Zakon o dadiljama“, 7. ožujka, u sali Kino Gruž u Hotelu Petka, s početkom u 18 sati, a sve to povodom Međunarodnog dana žena koji se obilježava 8. ožujka.

Prijedlog Zakona o dadiljama predstavila je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika i saborska zastupnica Tatjana Šimac Bonačić. „Zakon će prolaziti drugo čitanje u Saboru uskoro i nadam se da će se u petak i usvojiti“, tom je prigodom izjavila Šimac Bonačić. Naglasila je kako je glavni problem ležao u tome što su postojale jedino ustanove koje su isključivo brinule o djeci predškolskog uzrasta. Međutim, kako u njima često nije bilo dovoljno mjesta za svu djecu, formiralo se tzv. „sivo tržište“ prema kojem su dadilje čuvale djecu. Ovim Zakonom bi im se osigurao status obrtnika, navedeno „sivo tržište“ postalo bi zakonski odobreno, učinila bi se usluga svim obiteljima u kojima oba roditelja rade, a povećala bi se i zaposlenost.

Tako bi Zakon uredio sadržaj, prava i obveze navedenih djelatnika. Iako je bilo prijedloga da to zapravo bude klasificirano kao trgovačko društvo, zaključeno je kako bi to svakako bila lošija opcija te je odluka ipak pala na obrt. Osim navedene djelatnosti, zainteresirani će moći obavljati poslove pomoćne dadilje koja bi pružala pomoć dadilji. Djelatnost se odnosi na čuvanje, brigu i skrb za djecu do 14 godina, u svom vlastitom prostoru ili na adresi djeteta. Dadilja će morati imati opću zdravstvenu sposobnost za rad, srednjoškolsko obrazovanje i biti upisana u imenik dadilja. S druge strane, ne smije imati nikakvu pravnu sankciju za nasilje niti prethodno biti pravomoćno osuđena. Bit će im omogućeno stručno usavršavanje, a na početku godine će se dostavljati izvješće o tome što se sve prošle godine sufinanciralo po navedenom pitanju.

„Protiv ovog Zakona pobunilo se mnogo jedinica lokalne samouprave zbog sufinanciranja“, izjavila je Šimac Bonačić koja smatra kako bi se svakako trebalo financirati ovakve i slične projekte. Njeno mišljenje dijeli i zamjenik gradonačelnika i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Grada Dubrovnika na predstojećim izborima Niko Šalja koji je izjavio kako „sufinanciranje ove djelatnosti neće biti problem jer će se tako uvesti red koji do sada nije postojao“. Tom prigodom je pozvao i sve muškarce da se jave ukoliko imaju želju obavljati navedenu djelatnost, budući da to nije isključivo ženski posao. Osvrnuo se i na svoju kandidaturu te poručio kako će, ukoliko pobijedi na izborima, nastaviti s provođenjem svih reformi i promjena.

Riječ je imao i SDP-ov kandidat za župana Dubrovačko – neretvanske županije Mirko Duhović koji po treći put obnaša dužnost gradonačelnika Grada Korčule. Tom prigodom se kratko predstavio te prisutne u kratkim crtama upoznao sa svojim obiteljskim životom i političkom djelatnošću. Naglasio je kako će svakako, ukoliko pobijedi na predstojećim izborima, ostvariti željene rezultate koje dosadašnji županijski čelnici nisu uspjeli, a problema ima mnogo. Kao jedan od najvažnijih, Duhović navodi uvjete života na otocima. „U mom radnom vijeku, žene su uvijek bile dobri suradnici. Njima je u politici dosta teže, ali dajem im potporu da se izbore za svoj status“, zaključio je.

Nakon njega, riječ je imao i saborski zastupnik Mladen Marelić koji se našalio: „Žene su slabo zastupljene u politici. U Saboru ih ima 36. Od njih su 22 iz SDP-a, ali su glasne kao da ih je 320!“ Naposlijetku je riječ imala i predsjednica dubrovačkog SDP-a Olga Muratti koja je prokomentirala kako se na događaju moglo pojaviti i više žena, ali se zapitala postoji li riječ koja bi označavala mušku dadilju. „Očekujem da ćemo pobijediti na izborima i da će se složiti pametna ekipa koja će uraditi da Grad postane Grad po mjeri svojih građana. Mislim da Šalja i Duhović mogu ponuditi građanima puno više no što su oni imali do sad“, osvrnula se i na predstojeće izbore. Tribina je zaključena poprilično kavalirski; muški sudionici tribine su prisutnim ženama poklonili cvijeće.

 

Popularni Članci