'

Mississippi 1995. godine ukinula ropstvo, više od 500 godina nakon Dubrovačke Republike

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Portugalski istraživač i moreplovac Francisco Magellan na današnji je dan davne 1521. godine sa svojih 150 mornara postao prvi Europljanin koji je došao na Filipine.

Adolf Hitler je Moravsku i Češku proglasio njemačkim protektoratom, i to 1939. godine, a navedene zemlje su tako postale nacističke marionetske države.Istog datuma, 3 godine nakon toga, nacistički su znanstvenici lansirali raketu V-2 u svemir, a ona se smatra pretečom današnjih modernih raketa.

Današnji dan važan je i za sve ljubitelje nogometa. Naime, nogometni klub Wanderers je 1872. godine osvojio FA kup, što je ujedno najstarije nogometno natjecanje te vrste. Iako nam danas sija sunce i puše bura, na današnji dan, 1952. godine izmjerena je najveća količina kiše koja je ikada pala u jednom danu, a to je 1870 milimetara, i to na francuskom otoku Reunion u Indijskom oceanu.

Na današnji dan 1968. godine dogodio se masakr poznatiji od nazivom My Lai masakr, kada su američki vojnici u vijetnamskom zaseoku pobili između 350 i 500 nenaoružanih civila, a mnogi od njih su prije smaknuća mučeni i silovani. Od 26 optuženih vojnika, samo je jedan osuđen na kaznu od tri godine zatvora.

Američka savezna država Mississippi ukinula je ropstvo, ali tek 1995. godine, te time postala posljednja država koja je uradila takav korak. Za razliku od nje, Dubrovačka Republika je prva u Europi ukinula ropstvo, i to 27. siječnja 1416. godine.

Na današnji dan rođeni su Georg Simon Ohm, Juraj Dobrila, Sully Prudhomme, Josef Mengele, Bernardo Bertolucci, Henry Enrique “Erik” Estrada, Gregor “Gore” Verbinski, Lauren Helen Graham.

 

Popularni Članci