'

Lorencinu sa 79 glasova izglasano povjerenje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: index.hr
Nakon Ostojićeva odlaska s mjesta ministra turizma, na njegovo je mjesto sada i službeno stupio Darko Lorencin. Sa 79 glasova za, 20 protiv i jednim suzdržanim Darku Lorencinu izglasano je povjerenje, piše Večernji list.

„Bez obzira tko je za vas glasao, vi ste hrvatski ministar i tu dužnost trebate obnašati za sve nas“, kazao mu je nakon što je prisegnuo predsjednik Sabora Josip Leko.

Glasanje o povjerenju novom ministru turizma Darku Lorencinu trebalo je biti još jutros, no odgođeno je za podne zbog protokolarnih obaveza premijera Zorana Milanovića, koji je novog ministra trebao predstaviti i "braniti" u sabornici.

Lorencin je naslijedio dosadašnjeg ministra Veljka Ostojića koji je podnio ostavku zbog afere oko preprodaje zemljišta u Istri.

Vrijedi spomenuti da je Saborska rasprava o povjerenju novom ministru turizma Darku Lorencinu sadržavala i prepucavanje premijera Milanovića i oporbe koja Vladi zamjera već četvrtu promjenu ministra u 15 mjeseci. Ministri se mijenjaju, a rezultati su i dalje loši, poručili su iz oporbe, na što Milanović nije ostao dužan.

Novog ministra Darka Lorencina, koji će na čelu resora turizma zamijeniti Veljka Ostojića, koji je otišao zbog afere sa zemljištem u Balama, premijer je predstavio kao vrhunskog stručnjaka, od kojeg puno očekuje.

"Upornost, marljivost, dobru organizaciju. To je ono što očekujemo od ministra turizma u onoj mjeri u kojoj on to može. To je s jedne strane, netko će reći, lagan posao. S druge strane, to je i težak posao jer očekuje se puno, a instrumenti koje imate u stvari nisu toliko čvrsti. Morate biti i organizator i, što je jako bitno, komunikator kada Hrvatsku predstavljate u inozemstvu", kaže Milanović.

I to bi bilo uglavnom to o novom ministru. Burnu raspravu o svemu samo ne o Lorencinu započeo je Laburist Nikola Vuljanić - ministri se mijenjaju, kaže Vuljanić, a rezultata nema.

"Dala nam je Vlada i latinske poslovice, bezosjećajnost za one koji najgore prolaze u čitavoj ovoj situaciji, bezosjećajnost koja graniči s autizmom. I dala nam je crnilo", rekao je Vuljanić.

Isprovociralo je to premijer Milanovića koji je Vuljanića prozvao da se prije ponašao kao euroskeptik, a sada je izbornoj listi za Europski parlament.

"Neću reći da ste eurofobi, ali da volite eure - volite. Naročito kad se isplaćuju u plaći koju namjeravate zaraditi tako da se plasirate u Bruxelles. To vam nije mrsko", rekao je Milanović.

Ova, ali i još neke Milanovićeve izjave izazvale su niz replika, pa je u jednom trenutku Milanović reagirao, aludirajući na HDSSB-ovce, na što je odgovorio Dinko Burić.

"Već vidimo da su se javili za repliku oni koje to najviše svrbi, oni koji su u Europski parlament poslali ljude koji su ovdje uzeli saborsku mirovinu"

"Bolje poslati u Europski parlament i onoga tko je uzeo saborsku mirovinu temeljem zakonskih propisa, nego poslati nekoga tko je sa svojim 'mast trast as' osramotio sve nas"

Reagirala je i prozvana SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

"Kada ste ovuda prolazili, ja vama na engleskom govorim biste li sa mnom razgovarali, a vi nešto dobacujete na mađarskom"

HDZ-ov Gordan Jandroković poručio je, pak, da Vlada gubi imidž nekorumpirane Vlade što, tvrdi, pokazuje niz slučaja u posljednje vrijeme.

"Da ova Vlada nije niti poštena, niti moralna na način na koji bi to želio pokazati premijer Milanović"

"SDP je za vas, kada je politika u pitanju, Sveta kongregacija za nauk vjere"

Polemike tu nisu stale pa je premijer Milanović u jednom trenutku oporbi poručio kako mu je mučnina slušati što govore.

"Aktivni oklop moram imati u želudcu da bih radio katkad ovo što radim. Uspjeli ste načeti taj želudac. To je to. Dakle, nemam ja vama više ništa za reći. Samo vi nastavite tako, izmišljajte stvari, govorite da vrijeđam druge ljudi", izjavio je Milanović.

Izvori: Večernji list  / Media servis

Popularni Članci