RECENZIJA Muzej Domovinskog rata posjetiteljima će pružiti dobar uvid u nedavnu povijest

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL
Muzej Domovinskog rata na Srđu jedan je od rijetkih u Dubrovniku koji ne treba uvelike poboljšavati. Naravno, da uvijek može bolje, ali i ovakav kakav je daje odličan uvid u nedavnu povijest, a odlično je i što je smješten u tvrđavu Imperial koja je jedna od simbola ratnih razaranja na jugu Hrvatske

Muzej Domovinskog rata nalazi se u tvrđavi Imperial na Srđu, u prirodnom staništu, što je samo po sebi sjajno. Odmah na ulazu objašnjeno je kako i zašto su Francuzi gradili tvrđavu na početku 19. stoljeća, nakon što je ukinuta Dubrovačka Republika. Možda bi se tu moglo dodati još ponešto materijala posebno u kontekstu velikih političkih previranja kojemu je svjedočila Europa u doba Napoleona, odnosno kako je došlo do nestajanja samostalne dubrovačke države.

Naime, bilo bi zanimljivo istaknuti uloge francuskih generala i maršala de Lauristona i Marmonta. Uostalom na slavnom slavoluku Arc de Triomphe u Parizu stoji da je Napoleon Marmontu dao titulu Vojvoda dubrovački. Inače, kako navodi Suad Ahmetović u svojoj knjizi Dubrovački kurioziteti, Marmont je bio Napoleonov miljenik i postao je general sa samo 24 godine kao najmlađi u cijeloj francuskoj vojsci, a titulu maršala dobio je u 35. Međutim kada se sreća Napoleonu okrenula i kada je poraz bio neizbježan, Marmont se okrenuo Burboncima i u njegovo ime je 1. ožujka 1814. godine potpisana vojna kapitulacija Pariza. Bonapartisti su ga zbog toga zamrzili, te je za pojam „izdajnik“ uveden sinonim „raguser“ po Marmontovoj tituli Duc de Raguse! Naposljetku je Marmont umro u Veneciji 1852. godine, a posmrtni ostavi prebačeni su u rodni grad Chatillon sur Seine, gdje su mu na grobu navedene sve titule koje je u životu imao. Na prvom mjestu stoji da je bio vojvoda dubrovački, a tek kasnije se navodi da je bio maršal Francuske, član Francuske akademije znanosti, nositelj Velike lente Legije časti i više drugih visokih državnih odličja.

Bogata građa

Tvrđava Imperial, koja je izgrađena za kratko vrijeme boravka Francuza u Dubrovniku, nakon razaranja u Domovinskom ratu nije obnovljena, iako se planira, pa se posjetitelju i na taj način pojačava dojam bitki koji se vodio u obrani Dubrovnika. Posebno se upečatljivi grafiti pisani u tom dobu. Obnova nije započela zbog imovinskog pravnih zavrzlama koje se vode zbog golfa na Srđu. Ako ikad bude provedena, možda bi dio trebao ostaviti porušen upravo zbog jakog dojma, naravno ne ugrožavajući statiku objekta.

U Muzeju su izložene brojne fotografije ratnih razaranja, novinski isječci, svjedočenja aktera, popis poginulih branitelja i civila, a tu su i dokumentarni filmovi koji, u biti, najbolje daju uvid posjetiteljima o razaranju Dubrovnika početkom devedesetih. Muzej je podijeljen u nekoliko prostorija, a najveća mu je mana što u jednom dijelu nema prijevoda na engleski jezik.

Naravno, može se diskutirati jesu li neke posebno potresne fotografije – poput primjerice malog vodonoše koji nosi bidone na Prijekome – trebale biti postavljene u puno većem formatu, ali to je stvar osobnog ukusa. Što se tiče samih materijala ništa ne nedostaje, sve najvažnije fotografije toga doba uključujući one Pava Urbana se mogu pronaći. Dovoljno su dobra objašnjena čitave kronologije rata, a da se nije odlazilo preširoko čime bi se samo gubila bit. Nema ni previše patetike što je također odlično, jer muzej treba iznositi objektivne činjenice. Dodatan plus je pogled iz tvrđave na grad što je impozantno samo po sebi.

Najbolje ocijenjen

Dio turista koji su posjetili Muzej u svojim recenzijama na Trip Advisoru pišu kako je muzej mali, ali ne bih se složio s tom ocjenom. Muzej je prostran, dobro dokumentiran, ako ga se pažljivo proučava, za obilazak je potrebno više od sat vremena. Uglavnom, ono što se traži u Muzeju se i dobije.

S tim se slaže većina posjetitelja, pa je Muzej Domovinskog rata na Srđu od svih dubrovačkih muzeja u javnom vlasništvu najbolje ocijenjen. Gosti ističu i da je cijena ulaznice jako prihvatljiva, te da ga se nikako ne smije preskočiti, ako se već planira žičara i panoramski pogled sa Srđa.

Da zaključimo priču, Muzej Domovinskog rata na Srđu jedan je od rijetkih u Dubrovniku koji ne treba uvelike poboljšavati. Naravno, da uvijek može bolje, ali i ovakav kakav je daje odličan uvid u nedavnu povijest, a odlično je i što je smješten u tvrđavu Imperial koja je jedna od simbola ratnih razaranja na jugu Hrvatske.

U sljedećem broju čitajte recenziju Arheološkog muzeja u Revelinu.

UKUPNA OCJENA (od 1 do 10)

7

VRIJEME POTREBNO ZA OBILAZAK

1-1:30h

PLUSEVI

-vrlo dobra kronologija

-odlična građa

-nema patetike

-dokumentarni filmovi

-pogled

-lokacija

MINUSI

-uloga Napoleona u kontekstu pada Republike obzirom da je muzej u tvrđavi Imperial

-nedovoljno engleskog prijevoda

Maro Marušić

Popularni Članci