SVE JE DUŽI POPIS POSLJEDICA Post-covid sindrom postao je vrlo ozbiljno stanje, promjene na plućima mogu biti trajne

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PIRO4D, pixabay
Nedostatak zraka, bolovi u prsima, kašalj… neki su od simptoma koje covid-19 ostavlja mjesecima za sobom na pacijentima koji su ga preboljeli

Sve je duža lista dijagnoza koje dolaze nakon preboljenja bolesti Covid-19, a prema najnovijim istraživanjima objavljenima u časopisu Lancet Psychology – svaki treći preživjeli covid-pacijent imati dijagnosticirane neurološke ili psihičke poremećaje i šest mjeseci nakon izlječenja.

U to je istraživanje bilo uključeno više od 230.000 pacijenta, a najčešće dijagnoze su bile anksiozni poremećaji (17 posto), poremećaji raspoloženja (14 posto), poremećaji zlouporabe droga i alkohola (7 posto) te nesanica (5 posto).

Sve punije post-covid ambulante u Hrvatskoj

Zbog takvih su dijagnoza sve punije i post-covid ambulante u Hrvatskoj.

“Po nekim smjernicama govore da (posljedice) čak znaju ostati i šest mjeseci, a da se nekima znaju stvoriti ožiljne promjene na plućima. Pluća su takvo tkivo da će onda te ožiljne promjene ostati do kraja života”, kazala je za Dnevnik.hr Vedrana Mihaljević, voditeljica post-covid ambulante u Općoj bolnici Pula.

Nedostatak zraka, bolovi u prsima, kašalj – samo su neki od simptoma koje covid-19 ostavlja mjesecima za sobom. Ingrid Korenić koja je preboljela covid-19 prije šest mjeseci i danas ima problema s osjetom mirisa.

“Još uvijek mi se nije vratilo na staro. Znači, promijenjen mi je okus hrane za koju znam kakvog je okusa. I mirisi”, kaže ona.

Umor, nesanica, dugotrajne glavobolje…

To je stoga, kaže neurologinja Dolores Janko Labinac, jer je koronavirus djelovao na živčani sustav pacijentice. Ona navodi još niz neuroloških problema koji se mogu javiti kod određenog broja pacijenata: kronični umor, nesanica, kognitivne smetnje…

“Zamijećene su i dugotrajne glavobolje i smetnje pamćenja. Upravo te dugotrajne glavobolje nisu kao migrene, nego su tupe, nabijajuće, koje dugotrajno mogu djelovati”, kazala je za Novu TV neurologinja Labinac.

O ozbiljnosti post-covid sindroma govori i znanstvenik Ivan Đikić.

“Želim naglasiti da je post-covid sindrom uistinu jedna ozbiljna medicinska dijagnoza, ne treba je zanemarivati. Zdravstveni sustav treba preventivno djelovati sada da bi te posljedice bile što manje s vremenom koje dolazi ispred nas”, smatra Đikić.

Popularni Članci