Slijede važne promjene oko računa, a dobar dio ljudi ne zna za to

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
U prosincu 2022. saborski su zastupnici izglasali i važnu izmjenu Zakona o porezu na dohodak, koja je uslijed blagdanske euforije i prelaska s kune na euro, prošla ispod radara javnosti, a tiče se ogromnog broja građana.

Od 1. siječnja ove godine više ne postoji obveza isplate pojedinih primitaka građana na različite račune (tekući i žiro) već se oni mogu isplatiti na bilo koji račun u banci, ovisno kako klijent želi. Nitko im doduše ne brani da zadrže oba računa, ako im je tako draže.

Dobar dio ljudi uopće ne zna za novu regulativu, a mogli bi uštedjeti ukoliko bi ugasili jedan od spomenutih računa. Naime, banke za vođenje računa, ovisno o odabranom paketu, naplaćaju godišnje naknade, koje sežu i do 15 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Ministarstvo financija ističe kako se zakonskim promjenama administrativno rasteretilo građane i poduzetnike te pojednostavilo način isplate s ciljem smanjenja dodatnih troškova.

- To obuhvaća sve porezne obveznike stjecatelje i isplatitelje primitka - ističu u Ministarstvu financija, te podsjećaju kako su se, do 1. siječnja, samo plaće, mirovine i određene vrste primitaka mogle isplaćivati na tekući račun, dok su se svi ostali primici morali isplaćivati na žiro račun. Sad može sve na isti račun.

Do ove informacije, čak i u digitalno doba, neki su bankovni klijenti saznali sasvim slučajno, a neki, kako smo se i sami osvjedočili, nisu imali pojma o ovoj promjeni. Za reći pravo, bankari se nisu baš potrudili o ovome obavijestiti klijente, donosi Slobodna Dalmacija.

- Banke uvijek postupaju u skladu s važećim odredbama pozitivnih propisa poštujući i izvršavajući sve propisane obveze. U ovom konkretnom slučaju banke nisu dužne obavještavati klijente o navedenim zakonskim izmjenama - komentirali su za Slobodnu u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB).

Ističu kako se zakonskim izmjenama isplata plaće može vršiti na transakcijski račun po izboru klijenta te da oni sami mogu odlučiti koje će račune koristiti ovisno o njihovim potrebama.

- Transakcijski računi se koriste za različite svrhe te očekujemo da će klijenti i nadalje, ovisno o individualnoj procjeni, koristiti račune i usluge banaka koje su im potrebne za poslovanje i svakodnevni život - napominju iz HUB-a.

Popularni Članci