test

RASPRAVA U SABORU Plaže ispred hotela, kampova i turističkih naselja ostaju javne plaže, i Franković dao prijedlog

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prihvatio je u uvodnoj raspravi u Saboru prijedlog zastupnika Krunoslava Katičića i Josipa Borića, vezan za plaže u sklopu rasprave oko nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Rasprava se povela oko dijela prijedloga zakona koji uređuje pojam plaža, odnosno oko pojmova koji uređuju namjenu plaža te njihovog potencijalnog ograničavanja za opću upotrebu.

Ministar Butković je napomenuo da i ovakav prijedlog zakona onemogućava bilo kakvo ograđivanje i ograničavanje pristupa plažama ali da će se ovaj prijedlog prihvatiti te da će plaže imati samo dvije podjele i to na one javne, u kojima će i dalje nedvosmisleno te jasno biti onemogućeno bilo kakvo ograđivanje, naplata ili zabrana pristupa plažama, te na plaže za posebne namjene.

Unutar pojma javne plaža će biti obrađene teme gradskih te svih drugih plaža ispred hotela, kampova i turističkih naselja, a unutar pojma plaža posebne namjene bit će navedeno za koje namjene se navedeno odnosi (primjerice zdravstvene, nudističke, pseće i slično).

Prihvaćanjem ove dopune prijedloga zakona ministar Butković je praktički amortizirao glavninu kritika iz opozicije koje su tražile povlačenje prijedloga zakona iz saborske procedure zbog, kako su isticali, pogodovanjima turističkom sektoru i privatnicima koji će kroz koncesije i turističke funkcionalne cjeline zapravo privatizirati dijelove obale, donosi Slobodna Dalmacija.

Saborski zastupnik gradonačelnik Mato Franković se osvrnuo na ovaj zakon i dao prijedlog.

- Mnogi upiru prst na plaže kako bi zamaglili ove ostale bitne stvari, a to je sprečavanje lova u mutnom. Želio bih spomenuti članak 39. a on se odnosi na 'Red na pomorskom dobru' gdje je odlična stvar da jedinica lokalne samouprave dobije veću kontrolu i nadzor putem komunalnog redarstva. Međutim, u stavku četiri stoji: "Mjere nadzora koncesije i posebne upotrebe ako ih je dala jedinica lokalne samouprave..." Predlažem da se briše navedeno "ako ih je dala jedinica lokalne samouprave" kako bi uistinu komunalno redarstvo moglo u potpunosti djelovati", predložio je saborski zastupnik Mato Franković ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću.

Popularni Članci