Obilježavanje proboja iz Jasenovca

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: commons.wikimedia.org
Kod spomenika 'Cvijet' u Jasenovcu bit će održana komemoracija u spomen na logoraše koji su prije 68 godina krenuli u proboj iz tog zloglasnog ustaškog logora.

Na komemorativnoj svečanosti se prema riječima kustosa Đorđa Mihovilovića, očekuje najviši državni vrh.

"Tradicionalno okupljanje koje se održava od 1968. godine naovamo. Komemorativna svečanost u povodu proboja posljednjih zatočenika. Proboj se dogodio 21. travnja 1945. godine, tako da je ovo 68. obljetnica i ove godine se okupljaju preživjeli logoraši, obitelji stradalih, poštovatelji žrtava, ali i državni vrh Republike Hrvatske. Imamo potvrdu da će ove godine doći predsjednik Josipović, očekujemo i dolazak premijera Milanovića i predsjednika Sabora", istaknuo je Mihovilović.

Podsjetimo, na dan proboja u logoru su bila 1073 logoraša, njih 600 krenulo je u proboj, a do slobode ih je došlo samo 91. Preostala 473 logoraša koji zbog nemoći i bolesti nisu sudjelovali u proboju, ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima.

Istog dana započeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u samom Jasenovcu. Od 167 zatočenika, njih 11 preživjelo je proboj.

Inače, obilježavanje je svake godine u nedjelju koja je najbliža 22. travnju, ove godine, to je dosta kasnije nego prethodnih godina. Doznajemo kako je najveći razlog bio veliki vodostaj Save i poplave s kojima se Jasenovac tijekom travnja borio.

Media servis

Popularni Članci