NE PAMTIMO HLADNIJI TRAVANJ Meteorolozi najavljuju nove promjene, evo što nas čeka sljedećih tjedana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Vedri i sunčani dani koji se najavljuju za vikend neće potrajati, idući tjedan čeka nas opet nestabilno vrijeme i kišni ugođaj. Proljeće je ove godine još na čekanju, temperature bi mogle početi rasti tek dolaskom svibnja.

Tako kažu prognostičari koji potvrđuju ono što i sami osjećamo u ranim jutarnjim satima, ali i tijekom dana – ovo je jedan od hladnijih travanja, dapače - najhladniji u 21. stoljeću, a među tri najhladnija izmjerena do sada.

- Ovako hladno u četvrtom mjesecu bilo je u dva navrata, ali ne posljednjih dvadesetak godina - kaže meteorolog ing. Jurica Miljak za Slobodnu Dalmaciju.

- Iako još nije završio pa se ne mogu davati cjelovite ocjene i konačan ishod, s obzirom na kvalitetne prognoze s kojima raspolažemo, ipak možemo potvrditi da je riječ o travnju hladnijem od prosjeka. Za sada od prosjeka odudara između dva i dva i pol stupnja što je dosta, to se osjeti u svakodnevnom životu. Čak i jedan stupanj je razlika, a dva pogotovu.

Najniža temperatura izmjerena je noću - 0,4 stupnja, najhladniji dan bio je 7. travnja – noću je bilo 0,9 a preko dana 9,6 stupnjeva, dosta hladan dan. Podsjećam da smo 6. i 7. travnja imali snježnu epizodu pa su u Kninu i Šibeniku izmjereni apsolutni maksimumi.

Nikad do sada u travnju nije bilo tri centimetra snijega u Šibeniku, a šest u Kninu, to su najveće vrijednosti do sada izmjerene. A tragovi snijega su registrirani i u Splitu.

Ironično, najtopliji dan bio je 1. travnja, 20,6 stupnjeva. Kao da se našalio s nama, pa umjesto da se zagrijava atmosfera na što smo navikli, vremenske prilike su ove godine naglašenije nestabilne. Iako je za proljeće promjenjivo vrijeme tipično.

A i more zaostaje temperaturom, sada je na 15 stupnjeva, u ovo doba je znala temperatura prelaziti 18, tako da će oni koji se običavaju kupati za 1. svibnja morati skupiti dodatne hrabrosti - kaže Miljak.

Inače, najhladniji travanj bio je 1997. godine, sa prosječnom temperaturom od 10, 6 stupnjeva Celzijevih, što je za 3,8 stupnja hladnije od izmjerenog prosjeka. Drugi najhladniji bio je 1980. godine, a blizu tih vrijednosti, s nekoliko decimala razlike, je i 1993. godina.

Idući tjedan predviđa se razdoblje promjenjivog vremena s oborinama, kojih je ukupno gledano bilo do danas oko polovice očekivanih u travnju, tako da će do kraja mjeseca kiša još "bildati" rezultat, no ne dramatično.

A doći će i to željno očekivano proljeće:

- Nema na vidiku jačih hladnijih prodora sa sjevera, već će se prema kraju mjeseca atmosfera zagrijavati, pa ćemo prepoznatljivije proljetno vrijeme imati u svibnju – govori za Slobodnu Dalmaciju ing. Miljak.

RTL-ov meteorolog prognozira kako će već od ponedjeljka će biti oblačnije i promjenjivije, a uz sjeverac i sjeveroistočnjak – svježije. Vrijeme će zatim biti nestabilnije, a pogoršanje će potrajati barem tri dana. Pritom bi u noći s utorka na srijedu mogla pasti i veća količina kiše, ponegdje i u obliku grmljavinskog pljuska.

Popularni Članci