'

NACIONALNI PLAN STAMBENE POLITIKE Bačić: "Trebaju nam novi stanovi za priuštivo stanovanje, u Dubrovniku se s prosječnom godišnjom plaćom može kupiti 3,2 kvadrata stana"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anic/PIXSELL
Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je danas Nacionalni plan stambene politike RH do 2030. 

Poseban fokus stavlja se na osiguranje dostupnog i priuštivog stanovanja koji će zadovoljiti potrebe stanovništva.

- Očito je tema stanovanja danas jedna od top tema u hrvatskoj javnosti s obzirom na nemogućnost pristupa priuštivom stanovanju značajnom broju naših sugrađana, rekao je Bačić, donosi HRT

Dodao je kako je stanovanje jedna od osnovnih ljudskih potreba te da dom predstavlja temelj stabilnosti i sigurnosti pojedinca i obitelji, a sve češće i radno mjesto.

Bačić je rekao da se radi o strateškom dokumentu u kojem su "identificirani razlozi, kao i odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju, ali i najma u RH", a istaknuo je da se radi o prvom takvom dokumentu od samostalnosti države.

Ustvrdio je kako proteklih godina bilježimo snažan rast cijena nekretnina i najma te potražnju koja je značajno i nad ponude, do čega je, kako je rekao, prije svega dovelo ulaganje u nekretnine, koje je građanima predstavljalo praktično oblik štednje. Dodao je kako je porasla i potražnja od strane stranih državljana, koji kupuju najveći dio nekretnina kupljenih gotovinom.

PREKO 950 TISUĆA STANOVA NE SLUŽI STANOVANJU 

Bačić je naveo da je 2001. prema popisu stanovništva 76 posto svih nekretnina u Hrvatskoj namijenjenih stanovanju bilo u funkciji stanovanja, dok je prema popisu iz 2021. taj udio 16 posto manji. Ukupno 40 posto stambenog fonda - 958.000 stanova - ne služi stanovanju, naveo je.

- Nama trebaju novi stanovi na tržištu koji će omogućiti priuštivo stanovanje, poručio je.

Bačić je naveo kako se prema indeksu priuštivosti u Dubrovniku s prosječnom godišnjom plaćom može kupiti svega 3,2 m2 stana, u Splitu 3,8, u Zagrebu 6,7, a u Vukovaru gotovo 22 m2.

- Ova činjenica svakako nas upućuje na to da ovaj dokument ne može na jednak način tretirati i provoditi se na području cijele Hrvatske, da te mjere moraju biti kalibrirane, usklađene s regionalnom razvijenošću, rekao je Bačić, prenosi HRT

Što se tiče prostora u funkciji stanovanja, Bačić je rekao kako žele učinkovitije upravljati zemljištem u RH. Novi Zakon o prostornom uređenju prvi će put u povijesti utvrditi novu namjenu u prostornim planovima - prostor za priuštivo stanovanje.

- Taj će prostor imati brži i fleksibilniji pristup u njegovoj realizaciji izgradnje priuštivog stanovanja, rekao je potpredsjednik Vlade.

Kao jedan od najvažnijih akata u idućoj godini kad je u pitanju priuštivo stanovanje istaknuo je novi Zakon o poticanoj stanogradnji.

PROGRAM KOJI BI MOGAO IZAZVATI NAJVIŠE POLEMIKE

Kako prenosi Index, "Program koji će izazvati najviše polemike je program priuštivog najma", kazao je Bačić i objasnio da će program obuhvatiti kućanstva koja ostvaruju prihode ispod prosječne razine, a iznad granice siromaštva, i prioritet će imati mladi.

Prvi put se u Hrvatskoj otvara mogućnost javno-privatnog vlasništva partnerstva tako da se stanovi predaju na upravljanje APN-u, najavio je Bačić i objasnio: "APN raspisuje javni poziv za najmodavce i najmoprimce prema regionalnim pokazateljima stambenog jaza. Stambena jedinica u privatnom vlasništvu mora biti prazna najmanje dvije godine. Vlasnik predaje stambenu jedinicu APN-u na upravljanje na razdoblje tri do 10 godina i jamči mu se pravna sigurnost."

"Tim ćemo dijelom riješiti probleme najmodavaca - od nesigurnosti, problema i kašnjenja s plaćanjem... Vlasniku stambene jedinice daje se poticaj za sudjelovanje u Programu u iznosu medijalne najamnine u dvije rate. Najmoprimac uplaćuje APN-u mjesečno priuštivi iznos najamnine i jamči mu se siguran najam na ugovoreni rok", kazao je Bačić.

Najavio je i posebne mjere za mlade i mlade obitelji, što se odnosi, između ostalog, na povrat plaćenog poreza na promet nekretninama za kupnju prve nekretnine te povrat 50 posto plaćenog poreza na dodanu vrijednosti za prvu nekretninu: "Program povrata poreza za mlade - do 45 godina definirat će kriterije za povrat - veličina stambene jedinice, broj članova obitelji, maksimalna vrijednost jedinice..."

"Kombinacijom četiri poluge - financijskom, poreznom, zemljišnom i ekološko-energetskom - utjecat će se na stabilizaciju tržišta nekretnina za kupnju i najam. Kroz programe POS-a izgradit će se 8000 stambenih jedinica. Na potpomognutim područjima izgradit će se i obnoviti 2000 stambenih jedinica.

Vidjet ćemo kako će naši građani reagirati. Aktivirat će se najmanje 1200 državnih stanova uz dodatno preuzimanje dijela stanova u vlasništvu javnog sektora. Aktivnom zemljišnom politikom i poticanjem rada neprofitnih stambenih zadruga izgradit će se 1200 stambenih jedinica", najavio je Bačić i poručio: "Hrvatska je zemlja u kojoj je dostupno priuštivo i održivo stanovanje - to je naša vizija."

Popularni Članci