MINISTAR SE PROTIVI Skok PDV-a za turizam uništit će deset tisuća radnih mjesta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Ovoga tjedna ministar turizma sastao se s udrugama ugostitelja i turizma te hotelijerima, koje je prošlog tjedna, kad su imali i Dane hrvatskog turizma na Braču, neugodno iznenadila vijest o novim porezima.

Ministar turizma Gari Capelli protivi se dizanju stope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, što je u suprotnosti i sa Strategijom razvoja turizma Hrvatske 2014.-2020. usvojenom u Hrvatskom saboru. Nakon niza sastanaka sa strukom i analize stanja, argumente protiv novih nameta turizmu ministar Capelli ovih će dana iznijeti i svojim kolegama u Vladi, ministru financija Zdravku Mariću, ali i premijeru Andreju Plenkoviću.

– Riječ je o prijedlogu porezne reforme koju smo dobro raspravili s dionicima turističke industrije. S obzirom na to da je sukladno Strategiji razvoja turizma predviđeno porezno rasterećenje, smatramo da, uzimajući u obzir realnost hrvatskog proračuna i nemogućnost smanjenja PDV-a u ovom trenutku, PDV na smještaj i na ugostiteljstvo trebaju ostati na 13 posto. Za to imamo snažnu podršku struke i takvo ćemo mišljenje zastupati dalje prema Ministarstvu financija – kazao je ministar za Poslovni dnevnik.

Ministarstvo turizma, ističe, podržava prijedlog porezne reforme u cjelini, koja će dovesti i do povećanja dohotka dobrom dijelu hrvatskih građana, no mjere koje su predložene za turizam u dijelu oporezivanja porezom na dodanu vrijednost nisu prihvatljive ni Ministarstvu turizma, a ni turističkoj industriji.

Capelli stoga dodaje da se ne smije zaboraviti da je turizam horizontalna djelatnost i zapravo je izvoz na pragu, a izvoz je u cijelosti oslobođen plaćanja PDV-a, piše Poslovni dnevnik.

Popularni Članci