KREĆE POČETKOM LIPNJA Provjerite sve detalje o Covid putovnicama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/ Pixsell
Hrvatska intenzivno radi na tzv. covid-putovnicama koje bi, kako doznaje Index od dobro upućenog izvora, trebale biti u opticaju već početkom lipnja. 

"Zamišljeno je da se ona izdaje digitalnim putem. Napravit će se aplikacija koja će generirati siguran QR kod na kojem će biti podatci o putniku, njegovo ime i prezime, datum kada su primili cjepivo, kad su se testirali ili kad su preboljeli covid. Na tome se radi intenzivno, Hrvatska je svakako među zemljama koje na tome najaktivnije rade. Plan nam je da sve bude gotovo do početka lipnja", doznaje Index od dobro upućenog izvora.

Za sve oko izdavanja tzv. covid-putovnice, odnosno spomenutog QR koda bit će nadležno Ministarstvo zdravstva.

Hrvatska u društvu 13 zemalja kojima je cilj što prije uvesti covid-putovnice

Hrvatska je jedna od trinaest europskih zemalja koje su već dogovorile kriterije za zelene putovnice, odnosno potvrde koje bi olakšale putovanja u vrijeme pandemije.

Uz Hrvatsku u inicijativu su uključeni Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska, a o kriterijima bi se uskoro trebala očitovati i Europska komisija.

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger nedavno je izjavila da bi upravo ova inicijativa za brže uvođenje zelene putovnice trebala omogućiti preživljavanje europskog turističkog sektora.

Ta bi potvrda putnicima jamčila da neće završiti u karanteni.

Podsjetimo kako je Europska komisija još sredinom ožujka predložila uvođenje digitalnih tzv. covid-putovnica za slobodnije kretanje unutar EU u vrijeme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o cijepljenju, o negativnom testu ili preboljenom virusu. 

Francuska prva krenula s testiranjem covid-putovnica

Francuska je postala prva država članica EU koja je započela s testiranjem digitalnih covid-putovnica. Aplikacija TousAntiCovid dio je državnog programa za traženje kontakata zaraženih, a ista je nadograđena kako bi pohranila podatke poput negativnog rezultata na testu za covid-19 na mobilnim telefonima putnika. 

Francuski Le Monde izvijestio je kako će od 29. travnja aplikacija uključivati i podatke o cijepljenju.

Svi koji se budu testirali na koronavirus dobit će i digitalnu potvrdu porukom ili e-mailom koju će moći pohraniti u aplikaciju TousAntiCovid. 

Danska ima Coronapas

Nekoliko država članica EU razvija slične sustave. Danska je također među prvima predstavila svoj Coronapas.

Ljubiteljima nogometa dopušta se ulaz na stadione, a barovi, restorani i muzeji se ponovno otvaraju jer Danska velikim korakom ukida ograničenja. Uvjet da Danci iskoriste novu slobodu je da moraju dokazati da nisu zaraženi, pokazujući Coronapas, piše BBC.

Riječ je o digitalnoj aplikaciji MinSundhed (MyHealth) koja pokazuje je li osoba imala negativan rezultat testa u posljednja 72 sata ili potvrdu o cijepljenju ili pak dokaz o prethodnoj infekciji unatrag dva do 12 tjedana.

Inače, izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ovog je tjedna preporučio da potvrde o cijepljenju ne budu preduvjet za međunarodno putovanje jer je, navode, cjepivo neravnomjerno raspoređeno između zemalja.

Popularni Članci