KAKO SE DIJELI CJEPIVO? Naša županija među onima koje su lošije prošle

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Gužve na Zagrebačkom velesajmu pokazale su da građani masovno žele primiti Pfizerovo cjepivo, dok s AstraZenecom nije bio takav slučaj te je 25 do 35 posto ljudi u Hrvatskoj, prema procjenama Ministarstva zdravstva, odbilo primiti to cjepivo. Istražili smo stoga kako je tekla raspodjela cjepiva po vrstama i dozama prema županijama te u odnosu na broj stanovnika.

Index je zatražio podatke od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz kojih je vidljivo da se cjepivo nije raspoređivalo jednako u odnosu na broj stanovnika po županijama. Tako je Zagreb dobio gotovo isti broj cjepiva Pfizera i AstraZenece, dok je, primjera radi, druga najveća županija po broju stanovnika - Splitsko-dalmatinska - dobila gotovo dvostruko više doza Pfizera od AstraZenece.

Isti broj stanovnika, različit broj doza cjepiva

S druge strane, iz podataka možemo vidjeti da Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija imaju gotovo isti broj stanovnika, ali su dobile različite doze cjepiva. Bjelovarsko-bilogorska uspjela je osigurati gotovo dvostruko više doza Pfizera, dok su ostale dvije vrste cjepiva ove županije dobile u identičnim dozama.

Koprivničko-križevačka županija, koja ima 106.367 stanovnika, dobila je ukupno 18.680 doza cjepiva (9480 doza Pfizera, 6300 doza AstraZenece i 2900 doza Moderne).

Bjelovarsko-bilogorska županija pak ima 106.258 stanovnika, a dobila je ukupno 31.947 doza cjepiva (22.747 doza Pfizera, 6300 doza AstraZenece i 2900 doza Moderne).

Index je izvukao podatke i složio precizne tablice koje pokazuju kako se cjepivo dijelilo prema županijama, kao i prema vrsti i dozama cjepiva.

Više pročitajte OVDJE.

Popularni Članci