Gradovi će znati koliko mogu primiti turista, koliko im ceste mogu pretrpjeti, koliko mogu imati hotela, apartmana...

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Zakon o turizmu uskoro će se predstaviti županima, predviđa se da će na temelju jasnih podataka znati ima li na nekoj plaži, na primjer, previše turista, a moguće je i da će se zbog prevelikog broja turista zabraniti izdavanje dozvola za nove hotele i apartmane

Novi Zakon o turizmu trebao bi ugledati novo svjetlo dana.

Hrvatska bi zahvaljujući njemu mogla postati prva zemlja koja će se uhvatiti u koštac s masovnim turizmom.

Predstavit će se županima 1. lipnja , a na snagu bi trebao nastupiti početkom iduće godine.

Kakve novosti donosi, za RTL Danas govorila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na pitanje, hoće li novi zakon doprinijeti smanjenju masovnog turizma, ministrica odgovara da se primjenom novog zakona išlo u tom smjeru.

"To je ostvarivanje ciljeva koje smo si zadali kroz Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine. To su razvoj cjelogodišnjeg turizma, ravnomjerno razvijanje regionalnog turizma i razvoj konkurentnog turizma", rekla je ministrica.

Zakonom se planira dati gradovima mogućnost da utječu na to da imaju manji broj turista, a prvi je korak da moraju znati što žele.

"Treba donijeti strategiju razvoja, a novim zakonom dat ćemo im alate. Kroz planove upravljanja razvoja svoje destinacije točno će znati kako će razvijati svoju destinaciju, za to će se propisati jasna metodologija. Naravno, to će se temeljiti na njihovim kapacitetima, koliko imaju resursa, koliko imaju vode, električne energije, potom u kakvom je stanju komunalna infrastruktura, koliko jedna destinacija može prihvatiti turista...", pojasnila je ministrica.

Potvrdila je da pojedini gradovi na obali to sad ne znaju, odnosno da ne znaju koliko mogu primiti turista. Oslikala je kakve mogu biti posljedice.

"Vidjeli ste što se dogodilo u Istri kad je bila redukcija vode. Sad će se prvi put raditi krvna slika za sve destinacije i to na temelju jasnih pokazatelja, brojeva i same metodologije izračuna. Planovi upravljanja donosit će svake četiri godine", rekla je Brnjac.

Na pitanje, kako će se, primjerice, u Baškoj na Krku riješiti problem prenapučenosti, odgovara da će plan upravljanja svojom destinacijom donositi na temelju nosivih kapaciteta.

"I izračuna koliko vode imaju za lokalno stanovništvo, a koliko kad je turista. Vidjet će se imaju li dovoljno i to od vode, električne energije, komunalne infrastrukture, Tako će moći upravljati destinacijom i donositi odluke koliko im nečega treba ili ne treba", rekla je ministrica.

Dodaje da će se raditi i izračuni kapacitet plaža, da će se vidjeti ima li neka destinacija već sad previše turista, tada se možda mogu odlučiti urediti nove plažu.

"Ili da treba stvoriti dodatne aktivnosti, atrakcije u zaleđu i to kako bi se upravljalo tokovima turista", govori Brnjac.

Neće tjerati ako bude više turista, ali da gradovi moraju znati kakav turizam žele i što žele razvijati te donositi odluke temeljem egzaktnih podataka.

"To će biti zahtjevno, nekih podataka nema, morat će ih prikupljati. Turističke zajednice moraju voditi računa i prikupljati podatke", rekla je.

Komentirajući slike turista koji prolaze Splitom polugoli i rade galamu, kaže da i tu gradovi moraju imati strategiju što žele i je li to možda kulturni turizam, a onda i znati što ne žele poticati.

"Zakon će im dati okvir da krenu u tom smjeru i dana gradskoj razini donose odluke. Treba upravljati turizmom, destinacijom, zato smo uključili načelnike, gradonačelnike i župane. Kakvu poruku žele poslati i kakve turiste privlače. Kroz alate koje ćemo im prvi put dati oni će moći vidjeti što se događa s njihovom destinacijom, imaju li komercijalnog i nekomercijalnog smještaja, kakvih ugostiteljskih objekata...", rekla je ministrica i poručila gradovima: "Krenite prikupljati podatke."

Na pitanje postoje li neki gradovi koji su već sad dosegli svoj maksimum i postoji li mogućnost da im se ne daju nove dozvole za izgradnju hotela i apartmana, odgovara da je moguće.

"Postojat će satelitski izračuni održivog turizma koji će se raditi svake četiri godine te će se vidjeti razvoj, gdje smo bili na početku. Do sad se gledao samo ekonomski dio, a sad će se gledati utjecati na lokalno stanovništvo", rekla je ministrica.

Popularni Članci