Dva zaposlenika Croatia Airlinesa zaražena koronavirusom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Na temelju provedenog epidemiološkog testiranja u mogućnosti smo potvrditi da su u Croatia Airlinesu zabilježena prva dva zaposlenika pozitivna na test koronavirusa, poručili su iz te kompanije.

Konkretno, radi se o zaposlenicima Sektora tehničkih poslova, koji svoje radne dužnosti obavljaju u istoj uredskoj prostoriji. Zaraza koronavirusom najprije je utvrđena kod zaposlenika koji od 17. ožujka o.g. koristi bolovanje i od tada je kućnoj izolaciji, dakle nije bio u izravnom kontaktu s radnim kolegama od 16. ožujka, a zatim je pozitivan epidemiološki nalaz zabilježen i kod kolege s kojim dijeli radnu prostoriju.

Sukladno predviđenim procedurama Croatia Airlinesa za postupanje u ovakvim situacijama, koje su usklađene s najaktualnijim uputama hrvatskih javnozdravstvenih tijela, u kompaniji je već počeo postupak obavještavanja svih zaposlenika koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegama. Popis tih zaposlenika dostavit će se, prema propisanoj proceduri, nadležnim zdravstvenim institucijama, i svi zaposlenici s tog popisa mogu očekivati, ovisno o procjeni epidemiologa, ili poziv na testiranje na koronavirus ili dodatne upute o redovitom praćenju svog zdravstvenog stanje te da, u slučaju potrebe, o svemu obavijeste izabranog liječnika, svog izravnog rukovoditelja u tvrtki i Voditelja integralne zaštite Croatia Airlinesa.

Radna prostorija u kojoj su zaraženi zaposlenici tvrtke obavljali svoje profesionalne dužnosti, kao i svi okolni radni prostori u Sektoru tehničkih poslova, preventivno su dezinficirani 18. ožujka o.g., a tijekom dana bit će ponovno dezinficirani.

Važno je naglasiti da se u Croatia Airlinesu još od siječnja o.g. kontinuirano prate i uvažavaju preporuke svih nadležnih javnozdravstvenih i strukovnih institucija u vezi s epidemijom koronavirusa. U početku veljače cjelokupnom operativnom osoblju (letačko, zemaljsko, prodajno i tehničko osoblje), koje je u izravnom kontaktu s putnicima i zrakoplovima, u svim domaćim i međunarodnim odredištima podijeljene su kirurške maske, jednokratne gumene rukavice, tekućine za dezinfekciju i higijenske maramice, kao i dodatne količine dezinfekcijskih sredstava koja su standardni dio opreme zrakoplova. Također, u sklopu operativnih priručnika tvrtke propisane su procedure i postupci za slučaj uočavanja infektivne bolesti kod članova posade ili putnika.

Dana 10. ožujka 2020. aktiviran je Krizni stožer tvrtke, koji poduzima sve potrebne korake u suradnji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, s ciljem da se zdravstvena sigurnost putnika, članova posade zrakoplova i svih drugih zaposlenika tvrtke zadrži na najvišoj mogućoj razini. Tako je sredinom ožujka donesena i odluka o smanjenju koncentracije zaposlenika na svim lokacijama tvrtke, te je dio njih upućen na godišnji odmor, a dio na obavljanje radnih dužnosti od kuće. Svi zaposlenici koji prijave simptome respiratorne infekcije istodobno se oslobađaju radnih dužnosti, uz napomenu da se jave svom liječniku i da o svom zdravstvenom stanju svakodnevno obavještavaju nadležnu osobu u Croatia Airlinesu.

Nadalje, svi radni prostori tvrtke periodički se dezinficiraju i provodi se pojačano čišćenje radnih površina tijekom radnog vremena. Putničke kabine zrakoplova pojačano se čiste uoči svakog leta i svi se zrakoplovi preventivno dezinficiraju nakon zadnjega dnevnog leta. Usluga u zrakoplovu (ponuda hrane, pića i tiskovina) reducirana je, a iz zrakoplova su uklonjeni svi promotivni materijali. Prema uputama HZJZ-a i Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, svi su zrakoplovi opremljeni dovoljnim količinama anketnih listića Passenger Locator Form (PLF) kako bi se osigurala kontrola putnika koji ulaze u Hrvatsku.

Sve navedene mjere kompanija je poduzela kako bi se u najvišoj mogućoj mjeri smanjio rizik prenošenja zaraze, a pritom je osiguran nastavak poslovnih procesa.

Croatia Airlines i dalje će redovito obavještavati internu i eksternu javnost o svim eventualnim novim informacijama te potrebnim zaštitnim mjerama, stavljajući na prvo mjesto brigu o zaštiti cjelokupnog javnozdravstvenog stanja Republike Hrvatske, priopćili su iz Croatia Airlinesa.

Popularni Članci