BLIZANCI OBOLJELI OD KORONE 'Tko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema...'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Emica Elvedji/PIXSELL
Blizanci koji su prvi u Hrvatskoj oboljeli od koronavirusa odlučili su ekskluzivno za Jutarnji list podijeliti svoju priču kako bi umirili javnost i otklonili dezinformacije koje se pojavljuju posljednjih dana.

Braća se nalaze u karanteni u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, a s njima je Jutarnji telefonski razgovarao u srijedu u 19.40 sati. Na razgovor su pristali, naravno, uz uvjet da se ne objavljuje identitet, kako bi poručili da se dobro osjećaju te da panika o kojoj čitaju iz svoje bolesničke sobe zaista nije potrebna. Do prije nekoliko sati svaki od njih bio je u svojoj sobi, no sada su zajedno i vrijeme krate čitanjem vijesti, koje se tiču uglavnom koronavirusa.

- Prvo da razriješimo misterij tko je bio u Milanu. Točna informacija je da smo na putu od srijede 19., do petka 21. veljače, u Milanu bili moja djevojka i ja. Dakle, nije bio moj brat niti itko od prijatelja. Na put smo išli autobusom i isto smo se tako vratili - kaže blizanac koji je prvi u Hrvatskoj obolio od koronavirusa.

Kada su krenuli na put, a i kada su se vratili, još nije bilo govora o tome da bi Milano bio neka destinacija u kojoj bi se mogli zaraziti, jer da je tako, kaže, sigurno ne bi otišli.

- U Milanu smo bili turistički, a na utakmici Lige prvaka bio sam sam, bez djevojke. U petak smo u Zagreb stigli oko 7.50 ujutro, tako da sam otišao direktno na posao. Osjećao sam se uobičajeno i nisam imao nikakve znakove bolesti - kaže.

Probudio se s temperaturom

Vikend je bio uobičajen, uglavnom je bio kući, gdje stanuje s majkom i bratom blizancem.

- Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti. Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen. Budimo realni, tko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva mjeseca - kaže.

Stigao je ponedjeljak, dan kada su oba brata trebala ići na posao. Jedan radi od 7, a drugi ima klizno radno vrijeme, tako da se diže sat kasnije.

- Otišao sam na posao u ponedjeljak, kao i svaki dan. U uredu je bilo oko sedam kolega. Bio je to sasvim običan dan. Oko 12 sati brat mi je poslao poruku kako se probudio s temperaturom 37,6 pa da nije otišao na posao - kaže drugi brat.

Na prvu nisu na to uopće reagirali, kao da je obična temperatura u pitanju. No, majka se zabrinula i počela povezivati temperaturu s putovanjem na kojem je bio. Odlučili su se javiti liječnici obiteljske medicine, koja je rekla kako bi bilo dobro da nazovu Infektivnu bolnicu.

- Kad mi je završio radni dan krenuo sam kući. Mama mi je javila da će po brata doći sanitet. Zapravo sam došao točno u tom trenu - kaže.

Više pročitajte OVDJE.

Popularni Članci