'

ZAGONETKU POBJEDE ČITAJTE U DUBROVAČKOM DNEVNIKU Šesti nastavak donosi sjećanja djelatnika dubrovačke bolnice u ratu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Art FORMAT
Dubrovački dnevnik jednom mjesečno objavljuje feljton “Zagonetka pobjede”, prema istoimenoj knjizi našeg sugrađanina Olivera Peza koja se bavi tematikom Domovinskog rata na dubrovačkom području tijekom 1991. godine. U šestom nastavku prenesen je dio sjećanja djelatnika dubrovačke bolnice iz vremena samog početka Domovinskog rata, odnosno prvih ratnih dana u kojima je došlo i do preseljenja bolnice na novu lokaciju.

Zoran Cikatić, ravnatelj MC-a Dubrovnik

"Već se ratovalo po Hrvatskoj i bilo je jasno da će navjerojatnije biti problema i u Dubrovniku, makar nitko od nas nije vjerovao da će napast’ Dubrovnik, spomenik zaštićen UNESCO-om..."

Marko Margaritoni, MC Dubrovnik

"Ratne bolnice - u Hrvatskoj nitko nije imao iskustvo niti ih je itko mogao zamisliti. I tipično je da su većina bolnica koje su se našle blizu bojišnice, zapravo bile civilne bolnice koje su se u hodu morale preustrojiti u ratne bolnice..."

Cvetka Jurišić, MC Dubrovnik

"Kako su počeli dolaziti ranjenici vidjelo se da nema dovoljno prostora za njihovu obradu i smještaj... Kreveti su bili stari i teški, bez kotača, onako glomazni nisu mogli proći kroz vrata tako da smo ranjenike nakon obrade uz pomoć nosila spuštali niz uske i zavojite stepenice, pokušavajući im u prizemlju omogućiti njegu, ali sve je bilo preusko, stvarno neizdrživo..."

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnika 

Popularni Članci