'UGROZILI SU ŽIVOT I ZDRAVLJE RADNIKA' Donosimo što je utvrdila inspekcija oko tragedije u hidroelektrani Plat

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže
Prošlo je mjesec dana od tragedije koja se dogodila u hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a koja je odnijela tri života. Spašavajući se od vatrene stihije koja se, prema neslužbenim informacijama, vrlo brzo proširila hidroelektranom u Platu, djelatnici Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko su skočili u odvodni kanal gdje su izgubili svoje živote. 

Inspekcija rada je, kako je Dubrovački dnevnik prvi pisao, utvrdila nepravilnosti u hidroelektrani Plat, a prema DORH-u uputila kaznene prijave, što je nakon objave Dubrovačkog dnevnika potvrdio i ministar Marko Pavić. Dubrovački dnevnik doznaje kako se nepravilnosti prije svega odnose na PVC materijal koji je ugrađen u strop i koji je lako zapaljiv. 

Prema nalazu inspekcije, a kako doznaje Dubrovački dnevnik, utvrđeno je kako je poslodavac ugradio 'valoviti poliester u roli'. U izjavi o svojstvima materijala stoji kako je riječ o zapaljivom i lako zapaljivom materijalu. 

Inspekcija je, kako neslužbeno doznajemo, u svom nalazu naglasila kako su time prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna. Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Osim toga, inspekcija navodi kako se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje

Dubrovački dnevnik danas je kontaktirao Inspektorat rada odakle su kazali kako su 'nalaze uputili prema institucijama' te kako 'institucije rade svoj posao'. Naglasili su kako izjave oko navedenog ne mogu davati dok nadležni ne odrade svoj dio posla. 

S obzirom na to kako Inspektorat rada pokriva samo dio u svojoj nadležnosti, postoji mogućnost kako će se dodatne nepravilnosti u hidroelektrane tek utvrditi. 

Podsjetimo, Dubrovački dnevnik je posljednjih mjesec dana uputio niz pitanja prema HEP-u koji je odbio odgovoriti na pitanja o postojanju plastičnog stropa u HE, o tome gdje se nalaze evakuacijski putevi i vode li do podzemlja postrojenja gdje je požar buknuo i ostalim sigurnosnim propisima i uvjetima, o čemu više možete pročitati OVDJE. Također, iz HEP-a su prvo demantirali, a potom potvrdili kako su nekoliko dana prije nego što je buknuo požar izvršeni radovi na postavljanju video-nadzora, o čemu više možete pročitati OVDJE

Inače, otkako se dogodila tragedija u hidroelektrani, a od toga je prošlo gotovo mjesec dana, HEP nije sazvao niti jednu konferenciju za medije na navedenu temu, a na konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali predstavnici policije i vatrogasaca se nisu pojavili te su svoj izostanak opravdali time što su prisustvovali sprovodu jednom od smrtno stradalih radnika hidroelektrane. 

Popularni Članci