DOZNAJEMO! Upućene kaznene prijave prema DORH-u zbog tragedije u HE Plat, inspekcija utvrdila propuste

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže
Inspektorat rada utvrdio je nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a prema DORH-u su upućene kaznene prijave, doznaje Dubrovački dnevnik iz više pouzdanih izvora. 

Nismo uspjeli doznati prema kome su upućene kaznene prijave odnosno jesu li upućene prema HEP-u ili prema odgovornim osobama, kao ni o kakvim je utvrđenim propustima riječ. Na upit Dubrovačkog dnevnika su iz DORH-a odgovorili kako oni u praksi 'niti potvrđuju, niti demantiraju podatke o podnesenim kaznenim prijavama', a iz Inspektorata rada još uvijek nismo dobili odgovor na postavljeni novinarski upit. 

Podsjetimo, 10. siječnja u hidroelektrani Dubrovnik je buknuo požar u kojem je šestoro djelatnika HE uspjelo pobjeći, dok je troje djelatnika Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko, prema neslužbenim informacijama, pokušalo ugasiti vatru te su ostali odsječeni. S obzirom na to kako nisu imali izlaza, odlučili su skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili život. Navedeno je povuklo brojna pitanja, pa i ona koja se tiču sigurnosnih uvjeta radnika u hidroelektrani, posebno nakon što je u javnost izašla informacija o tome kako se u neposrednoj blizini nalazio i PVC strop čije je zapaljenje, navodno, izazvalo gusti crni dim i naglo širenje požara. 

Dubrovački dnevnik je uputio niz pitanja prema HEP-u koji je odbio odgovoriti na pitanja o postojanju plastičnog stropa u HE, o tome gdje se nalaze evakuacijski putevi i vode li do podzemlja postrojenja gdje je požar buknuo i ostalim sigurnosnim propisima i uvjetima, o čemu više možete pročitati OVDJE. Također, iz HEP-a su prvo demantirali, a potom potvrdili kako su nekoliko dana prije nego što je buknuo požar izvršeni radovi na postavljanju video-nadzora, o čemu više možete pročitati OVDJE

Inače, otkako se dogodila tragedija u hidroelektrani, a od toga je prošlo gotovo mjesec dana, HEP nije sazvao niti jednu konferenciju za medije na navedenu temu, a na konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali predstavnici policije i vatrogasaca se nisu pojavili te su svoj izostanak opravdali time što su prisustvovali sprovodu jednom od smrtno stradalih radnika hidroelektrane. 

Popularni Članci