'

U FOKUSU ODRŽIVI TURIZAM Jelka Tepšić susrela se s veleposlanikom Italije

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin primile su danas u nastupni posjet veleposlanika Republike Italije u Hrvatskoj NJ.E. Paola Trichila.

Izrazivši mu dobrodošlicu, zamjenica Tepšić veleposlanika je upoznala s posebnostima, poviješću, znamenitostima, kulturom i ekonomskim značajkama Grada Dubrovnika. Predstavila je strateške razvojne projekte, ali i izazove s kojima se gradska uprava susreće, ponajprije u upravljanju prometom. Govorila je o mjerama kojima je Dubrovnik još 2017. odgovorio na prijetnje prekomjernog turizma te najavila i zonu posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre koja se uvodi od 1. rujna.

Osim mjera održivog turizma, jedna od tema sastanka je bilo i prijateljstvo između Dubrovnika i talijanskih gradova Ravenna, Ragusa, Venecija i Sorrento. Jedan od posljednjih primjera uspješne suradnje su dva masterclassa održana na Sveučilištu u Dubrovniku u suradnji sa Sorrentom, jedan iz područja umjetničkog obrta, a drugi iz gastronomije.

Predstavnika susjedne države upoznala je i s tradicijom Dubrovačkih ljetnih igara, ali i Festom sv. Vlaha, istaknuvši 15. godišnjicu od njenog uvrštenja u UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kako je naglasila, zbog toga, kao i zbog 45. obljetnice upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine te upisa arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta, 2024. godina proglašena je „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“.

Talijanski veleposlanik zahvalio je na dobrodošlici te je izrazio zadovoljstvo suradnjom Dubrovnika s talijanskim gradovima prijateljima, a svoj posjet Gradu iskoristio je i za obilazak dubrovačkih znamenitosti i ustanova u kulturi.

U pratnji veleposlanika sastanku je nazočio i počasni konzul Republike Italije Frano Bongi.

Popularni Članci