'

STANOVI, PARKING, VRTIĆ, POSLOVNI PROSTORI... Ovako će izgledati projekt Gravosa Gardens (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika usvojen je Zaključak kojim se daje suglasnost investitoru Gravosa Gardens d.o.o. na iskazanu namjeru financiranja troškova izgradnje komunalne infrastrukture javne gradske prometnice.

"Ovu sam točku povukao sa sjednice Gradskog vijeća prošli put, dok do detalja sve ne proučim. Dakle, radi se o spoju dvije ulice - Vukovarske i Andrije Hebranga. Davno je to navedeno u prostornom planu, ali činjenica je kako Grad Dubrovnik neće sam graditi vlastitim sredstvima navedenu prometnicu, s obzirom na to da u tom području imamo značajno područje koje se odnosi na buduću stambenu infrastrukturu i samim time smo rekli kada se pojavi investitor, on će biti taj koji će financirati navedeno. 

Pojavili su se ozbiljni investitori koji su voljni financirati značajan dio te ceste, ukupan trošak koji bi otpao na investitora procijenjen je na 2 i pol milijuna eura + PDV, a ostalih pola milijuna eura otpao bi na Grad Dubrovnik ili na nekog drugog investitora obzirom da iznad Fine također postoji zemljište koje zahtjeva kvalitetan pristup cestom. 

Mislim da je projekt Gravosa Gardens, koji mi je prezentira, zaista dobar. TO govorim zbog najave potpredsjednika Vlade o onemogućivanju iznajmljivanja u višestambenim zgradama, zapravo će do tih stanova doći naši sugrađani, to je prva stvar. Druga stvar su površine, 70 posto ukupnih površina sukladno projektu će biti zelene površine. Treće je što će u sklopu projekta biti parkirni vrtić, parking za stanovnike projekta, ali i mogućnost za sve one koji žive okolo da kupe parking mjesto, što je na tom području iznimno važno", kazao je uvodno gradonačelnik Mato Franković, nakon čega su prikazani vizuali projekta. 

Dio opozicijskih gradskih vijećnika, od Anite Bonačić Obradović (SDP) do Đura Capora (SJG) iskazali su zabrinutost kako stanovni neće biti namijenjeni Dubrovčanima i rješavanju njihovog stambenog pitanja, već da će biti još jedni u nizu stanova za iznajmljivanje turistima. 

"Najavljujete kako tamo neće biti moguće iznajmljivanje, ali kada se te dozvole izdaju, lokacijska i građevinska u roku sljedećih šest mjeseci, tko to tim ljudima može zabraniti? Ponašate se kao promotor projekta, kao da reklamirate prodaju zgrada. Uopće se ne vidi gdje ta cesta izlazi na vizualu, niti se vidi što građani Gruža dobivaju tom izgradnjom", rekao je Capor. 

"Tu nema nikakvog javnog interesa, to je zaključak. Ne možemo govoriti da se ti stanovi neće davati u kratkoročni najam. Ako stan kupi neki stranac, svi znamo kako to funkcionira. Oni kao primaju svoju obitelj, a zapravo iznajmljuju, to rade danas i radit će opet. Sedam tisuća eura kvadrat? Pa tko će drugi to kupiti, a da neće iznajmljivati", rekla je Anita Bonačić Obradović. 

Gradski vijećnik Pero Vićan (DDS) je predložio da se malo zastane i danas ne izglasa zaključak. 

"To je prostor gdje se može dogoditi nešto pristojno, ali i lagana devastacija. Je li moguće zastati s ovim i napraviti još neke dodatne konzultacije, gradonačelnik sam ili s nekim, ne želim u tome sudjelovati da ne bi netko mislio da želim biti dio toga tima. Možda su nam potrebna još neka pojašnjenja", rekao je Vićan. 

"Rasprava se pretvorila u raspravu o projektu, a ne o meritumu priče. Možda je filmić izazvao pažnju da se raspravlja o projektu, garaži, prostorima i tako dalje, a to ništa nije dio o onome o čemu govorimo. Mi danas trebamo odlučiti hoćemo li dati suglasnost investitoru da financira izgradnju gradske prometnice. Mi ne znamo hoće li se svi ovi objekti dogoditi. Mi možemo postaviti pitanje je li ova cesta potrebna gradu? Vjerujem da smo suglasni da jest. Je li bolje da je financira Grad ili netko tko je privatni investitor? Što je bolje za Grad? Investitor je voljan financirati 80 posto gradnje", poručio je Franković. 

Točka je dorađena nakon rasprave u kojoj se postigla suglasnost kako je potrebno odrediti da se cijela cesta izgradi, a ne samo njen dio. Zaključak glasi:

"Grad Dubrovnik projekt izgradnje spojne ceste Andrije Hebranga - Vukovarska sagledava kao jedinstvenu cjelinu. Projektiranje, izvlaštenje i izgradnja faze I. financirat će Gravosa d.o.o. Projektiranje, izvlaštenje i izgradnju faze II. financirat će Grad Dubrovnik. Projekt nije moguće realizirati fazno, već isključivo kao jednstvenu cjelino. Obvezuje se investitir Gravosa Gardens d.o.o. da u sklopu projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekata, najmanje20 posto parking mjesta bude namjenjeno javnoj usluzi parkiranja", dodano je kao zaključak. 

Popularni Članci