Dragičević na sudu u sporu protiv DPDS-a: 'Denis Orlić besramno laže!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nastavljeno je suđenje između zagrebačke tvrtke Dan d Konzultanti i Društva prijatelja dubrovačke starine

Na Trgovačkom sudu u Dubrovniku jutros je nastavljeno suđenje u sporu između zagrebačke tvrtke Dan D Konzultanti protiv Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) saslušanjem svjedoka Denisa Orlića iz DPDS-a, te Sandre Dragičević, prokurista tužitelja.

Podsjetimo, Dan D Konzultanti u jesen prošle godine ponudili su godišnje za najam poslovnog prostora u kuli sv. Frana na zidinama 49 tisuća kuna plus PDV gdje bi kao nositelji licence otvorili Muzej velikih ljubavi. Oni u svojoj tužbi ističu kako su ponudili veću cijenu najma od aktualnog zakupca, kojemu je ugovor isticao 31. prosinca 2018. godine. No DPDS je odbio Dan D Konzultante uz obrazloženje da se aktualnom zakupcu automatski produžava najam ako s njim nema problema. Dan D Konzultanti smatraju kako bi DPDS trebao težiti tome da ugovor o zakupu sklope s onom stranom koja ponudi veću, odnosno prihvatljiviju cijenu zakupnine. Nije im također jasno kako se najam automatski može produžavat bez javnog natječaja. 

Kao svjedok na današnjem ročištu bio je bivši predsjednik, a sadašnji tajnik DPDS-a Denis Orlić koji je opisao slijed događanja.

- Imao sam nekoliko razgovora sa Sandrom i Mladenom Dragičevićem i osobno sam im pokazao prostor u tvrđavi Bokar u kojemu se ne može obavljati djelatnost jer je u lošem stanju. Doista sam rekao kako ima jedan prostor na zidinama koji je 'nesretan' jer su svi zakupci brzo odustali, a radilo se o kuli sv. Frana. Na tim sastancima se nismo ništa dogovorili, jer DPDS-om upravlja Malo vijeće kao kolektivni organ pa se odluke donose voljom većine članova - kazao je Orlić koji je dodao kako je kasnije saznao da je Dragičević kontaktirao i predsjednika DPDS-a Nika Kapetanića, a naveo je kako je u tom razdoblju on imao zdravstvenih poteškoća zbog kojih je bio u bolnici. Nadalje, Orlić je istaknuo kako je po povratku na posao dobio poziv od Dragičevića.

- On me počeo zvati i vršio je jednu vrstu pritiska da zaključimo ugovor o zakupu prostora u tvrđavi sv. Frana. Tako mi je jednom prilikom gospodin Dragičević kod mene doma donio primjerak tužbe i rekao da će to ići na sud ako ne dobiju taj prostor. To je sve bilo prije nego su uopće dali ponudu službeno - prepričao je Orlić, te je dodao da je Malo vijeće raspravljalo o službenoj ponudi kada je ona napokon stigla.

-Malo vijeće je raspravljalo o ponudi, te je jedan član koji je upućen u muzejsku djelatnost rekao kako muzeji spadaju pod posebni zakon, a velike kazne su propisane za onoga i tko obavlja takvu djelatnost i onoga tko mu omogući obavljanje te djelatnosti. Upravo zbog tog muzeja bi trebalo mijenjati sadašnje jednosmjerno obilaženje zidina. Također raspravljali smo i o tome da tužitelj nije registriran za obavljanje muzejske djelatnosti. Iz svih navedenih razloga, Malo vijeće nije prihvatilo ponudu - zaključio je Orlić.

Dubrovačka odvjetnica tvrtke Dana D Konzultanti Viktorija Knežević Orlićev iskaz nazvala je neistinitim u dijelu obrazlaganja odbijanja ponude. Prokurist tužitelja Sandra Dragičević također je kazala kako Orlić u svom iskazu iznosi neistinu.

- Upoznata sam sa svim pregovorima. Suprug Mladen me upoznao s kolegom Orlićem, a mi smo prije obraćanja njemu razgovarali s gradonačelnikom Frankovićem i zamjenicom Tepšić i oni su nam rekli kako je naša ideja zanimljiva, no trenutno nemaju prostore. Nakon pregovora s Biskupijom došla sam do DPDS-a, tj. gospodina Orlića koji je bio jako susretljiv. Nakon pregovora s njim počeo se slabije javljati i uputio nas je na Kapetanića i Malo vijeće. Mi smo poslali našu ponudu i oni su to odbili i nisu naveli razlog odbijanja. Mi nismo ništa dogovorili s gospodinom Orlićem, a moram reći da on besramno laže kada kaže da smo došli s nacrtom tužbe kod njega. Nismo ga na niti jedan način ucijenili, razgovarali smo u prijateljskom tonu - kazala je Sandra Dragičević dodavši kako su registrirani za obavljanje muzejske djelatnosti.

Suđenje se nastavlja krajem ovog mjeseca.

VEZANE VIJESTI:

SUDSKI SPOR 'Grad Dubrovnik dopustio je DPDS-u davati u najam prostore na zidinama i ostvarivati prihode'

Zagrebačka tvrtka tužila DPDS zbog najma poslovnog prostora na zidinama

Popularni Članci