SUDSKI SPOR 'Grad Dubrovnik dopustio je DPDS-u davati u najam prostore na zidinama i ostvarivati prihode'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nastavljeno je suđenje između zagrebačke tvrtke Dan d Konzultanti i Društva prijatelja dubrovačke starine

Na Trgovačkom sudu u Dubrovniku jučer je nastavljeno suđenje u sporu između zagrebačke tvrtke Dan D Konzultanti protiv Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) saslušanjem svjedoka Mladena Dragičevića, odvjetnika iz Zagreba.

Podsjetimo, Zagrebačka tvrtka tuži DPDS, jer smatra da oni ne raspolažu nekretninama Grada Dubrovnika u njihovom najboljem interesu, odnosno kao savjesni gospodarstvenik. Naime, Dan D Konzultanti u jesen prošle godine ponudili su godišnje za najam poslovnog prostora u kuli sv. Frana na zidinama 49 tisuća kuna plus PDV. Oni u svojoj tužbi ističu kako su ponudili veću cijenu najma od aktualnog zakupca, kojemu je ugovor isticao 31. prosinca 2018. godine. No DPDS je odbio Dan D Konzultante uz obrazloženje da se aktualnom zakupcu automatski produžava najam ako s njim nema problema. Dan D Konzultanti smatraju kako bi DPDS trebao težiti tome da ugovor o zakupu sklope s onom stranom koja ponudi veću, odnosno prihvatljiviju cijenu zakupnine. Nije im također jasno kako se najam automatski može produžavat bez javnog natječaja. 

Dragičević je, među ostalim, na ročištu rekao kako mu je iz DPDS-a kazano kako Malo vijeće nije prihvatilo njihovu ponudu, iako je bila ekonomski najpovoljnija.

-Pisani odgovor je došao s obrazloženjem da će ugovor produžiti postojećem zakupcu. Prema mojim saznanjima natječaj za kulu svetog Frana ranije nije bio raspisivan, a ne znam je li na istovjetan način postojeći ili raniji zastupnik davao ponudu – kazao je, među ostalim, Dragičević u svojstvu svjedoka.

Odvjetnica DPDS-a Danijela Badurina je na ročištu dala podnesak na dosadašnji tijek postupka. U njemu stoji kako je temeljen ugovora DPDS-a i Grada Dubrovnika, DPDS-u dopušteno davati u zakup na svoje ime i račun prostore te na taj način ostvarivati prihode.

-Djelovanje DPDS-a kao udruge temelji se na načelu neprofitnosti. U tom smislu, prilikom davanja u zakup, mora se voditi računa o kulturnim i društvenim potrebama Dubrovnika. Stoga, čak i kada bi postojala pravna norma temeljem koje bi tuženik u konkretnom slučaju bio obvezan razmotriti i vrednovati tužiteljevu ponudu, a što tuženik u cijelosti osporava, iznos zakupnine ne bi predstavljao isključivo relevantan kriterij za odabir zakupnika – stoji u podnesku odvjetnice Badurine.

Dragičević pak kaže da je tvrtka Dan D Konzultanti planirala na zidinama otvoriti Muzej velikih ljubavi Dubrovnika.

-Ne znam za što kulu koristi sadašnji zakupac, ali muzej sigurno spada u kulturne i društvene potrebe Dubrovnika – istaknuo je Dragičević.

Suđenje se nastavlja u listopadu.

Popularni Članci