POTPUNO RAZOTKRIVANJE SUMRATINA Franković objavio prijeteće poruke od investitora, otkrio i koji su ga mediji ucjenjivali (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , VS
Grad je jači od vidljivog i nevidljivog nekretninskog lobija, rekao je gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare koja je održana danas na temu optužbi tvrtke Consultants vezano za Hotel Sumratin. Franković se osvrnuo na takozvane prijetnje koje je primao.

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik se obratio "vidljivim i nevidljivim investitorima".

- Vaše vrijeme je prošlo, ja ću biti gradonačelnik do kraja mandata i vjerujem da će mi građani dati povjerenje i za drugi mandat. Sve to znači da nećete raditi kako hoćete i kad hoćete. Pritiske možete stvarati dnevno, ali nećete uspjeti - poručio je Franković dodavši kako je investitor hotela Sumratin želio izvršiti pritisak na gradske vijećnike uputivši im pismo.

Podsjetimo, tvrtka Consultants odnosno njen direktor Marko Balija prošli tjedan je uputio gradskim vijećnicima pritužbu na rad gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića vezano uz izdavanja lokacijske dozvole za rekonstrukciju Hotela Sumratin. Iz dopisa Balije gradskim vijećnicima vidi se kako investitora  smeta ignoriranje gradonačelnika na ranije pritužbe na rad zamjenice Orlande Tokić, ali i druge interne procese. Pismo koje je tvrtka Consultants uputila gradskim vijećnicima možete pročitati OVDJE.

Gradonačelnik je podsjetio kako je nalog oko navedene investicije dao zamjenici Tokić da provjeri te je ona utvrdila kako ima nepravilnosti i da mnoge stvari nisu u skladu s GUP-om.

Franković je istaknuo da je investitor predao dokumentaciju prošle godine u ožujku i usklađivao se u odnosu na prostorni plan. Također, naveo je kako se jedna čestica nalazi u vlasništvu grada te je investitor zbog toga, smatra Franković, imao cilj stvoriti pritisak kod vijećnika da tu česticu Grad proda.

- Krenuli su pritisci prema zamjenici Tokić. Marko Balija joj je poruke, citiram: Orlanda, dosta sam trpio ali sad je prevršena svaka mjera. Molim te da se prestaneš baviti sa mnom i mojim investicijama. Druga poruka je glasila: U ponedjeljak čekam da upravni odjel za promet više nema problema s mojim projektom nakon godinu i pol dana čekanja. Također, on je i meni uputio niz mailova u kojima se žalio na rad zamjenice. Kasnije je govorio da mu nisam odgovorio, a jesam i imam dokaze za to - pojasnio je Franković koji je prijavio i DORH-u da investitor sumnja u počinjenje kaznenog djela.

Franković je naveo da se obratio pročelnici Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Silvi Vlašić i uputio joj putem emaila u travnju ove godine da počinju pritisci na zamjenicu Tokić koja je prema riječima Frankovića sve prijetnje prijavila policiji. Službenici su tu prijavu odbacili jer je ona izjavila kako ne osjeća životnu ugrozu nego samo ugrozu prema ugledu i egzistenciji.

- Zanimljivo je kako je Marko Balija na saslušanju u policiji rekao da je reagirao burno jer je došao u posjed prepiski emailova između mene i pročelnice Vlašić. Kazao je kako je to dobio u poštanskom sandučiću  - istaknuo je Franković zapitavši se kako je moguće da je on došao to tih poruka.

- Kada uzmete sve navedene okolnosti kako su se 'dilali' dokumenti, ali i spregu pojedinih službenika iz tog odjela, može vam biti jasno zašto su se mnogi zabrinuli jer je došlo do promjena u tom odjelu - naveo je gradonačelnik koji je prihvatio ostavku pročelnice Vlašić u svibnju s te pozicije.

- Mislim da je investitor bio nezadovoljan sa stavom naših odjela koji su radili u skladu s GUP-om. Postavlja se pitanje zbog čega se obraća vijećnicima? Ako je netko nezadovoljan odlukama onda ima procedura za to. Smatram da želi izvršiti pritisak na Gradsko vijeće jer ono odlučuje hoće li doći do prodaje čestice koja je sastavni dio investicije Sumratina - smatra gradonačelnik koji se osvrnuo i na pritiske putem medije.

Naime, istaknuo je portal Direktno.hr i Dubrovačku televiziju.

- Portal je u vlasništvu osobe koja je voditelj pravnog odjela tvrtke Trames u vlasništvu Marka Balije. Riječ je o Filipu Šusteru. Oni me blate putem svoga medija jer žele osigurati svoju investiciju. Za Dubrovački portal i Dubrovački televiziju već sam rekao da su produžena ruka nekretninske mafije. Oni sami preuzimaju ulogu institucija i meni presuđuju te u objavama govore da sam pogriješio. Jasno su dokazali kako im je cilj narušiti dostojanstvo i ugled mene kao gradonačelnika - istaknuo je Franković koji je prepričao detalje sastanka koje je imao s vlasnikom televizije Orsatom Zovkom.

- Krajem siječnja smo imali sastanak na kojemu je on rekao da nije zadovoljan s naplaćenim iznosom iz prošle godine. Ja sam ga pitao jesmo li podmirili sve račune, on je rekao da jesmo. Pitao sam ga što je onda problem, a on je kazao kako smatra da im trebamo dati više novaca jer je uspoređivao iznose koliko dobivaju drugi mediji. Tražio je četiri milijuna kuna ukupno od svih gradskih tvrtki godišnje, a najavio je kako u protivnom 'okreću ploču' - ispričao je Franković.

- Koristiti vlastiti medij za atak za ishođenje dokumenata koji su suprotni GUP-u ne... Ne znam je li to ikad viđeno. Ovo je nedvosmisleni reket! - naglasi je gradonačelnik Mato Franković.

A.Čakić/V.Salvia

Marko Balija: Sumratin gradimo sukladno GUP-u, a prijavljene prijetnje zamjenici je policija odbacila

SKANDAL Investitor bi u Uvali izgradio megalomanski hotel Sumratin, pritišće vijećnike, zamjenica prijavila prijetnje

Popularni Članci