SKANDAL Investitor bi u Uvali izgradio megalomanski hotel Sumratin, pritišće vijećnike, zamjenica prijavila prijetnje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD

Tvrtka Consultants odnosno njen direktor Marko Balija jučer je uputio gradskim vijećnicima pritužbu na rad gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića vezano uz izdavanja lokacijske dozvole za rekonstrukciju Hotela Sumratin.

Iz dopisa Balije gradskim vijećnicima vidi se kako investitora  smeta ignoriranje gradonačelnika na ranije pritužbe na rad zamjenice Orlande Tokić, ali i druge interne procese.  Balija optužuje gradonačelnika Mata Frankovića i njegovu zamjenicu Orlandu Tokić da opstruiraju donošenje dozvole za njegov projekt te smatra kako su 'prekoračili svoje ovlasti'.

 Grad Dubrovnik, ne samo što je tijelo koje izdava dozvole u ovom slučaju, nego je i stranka u postupku jer je jedna parcela koja graniči s Hotelom Sumratin u gradskom vlasništvu. Druga  parcela ili park je u djelomičnom vlasništvu Republike Hrvatske, a investitor želi graditi na spornoj parceli prije nego što Republika Hrvatska raspiše natječaj za eventualnu prodaju zemljišta u kojem pravo prvokupa ima jedinica lokalne samouprave ili Grad Dubrovnik u ovom slučaju.

Pismo koje je tvrtka Consultants uputila vijećnicima možete pročitati OVDJE.

Povod pismu je Sjednica Gradskog vijeća koja bi se trebala održati početkom listopada gdje bi očito eventualno i neki oporbeni vijećnici mogli pitati gradonačelnika za navode u pismu. Iako ovo nije prvi put da neke tvrtke pokušavaju utjecati na gradske vijećnike i njihove odluke kao i odluke Gradske uprave, ipak je prvi put da se na ovakav način, putem Gradskog vijeća pokušava ishoditi lokacijska dozvola izvan odjela koji se time i  bavi. Drugim riječima, ovakav javni pritisak investitora na ishođenje dozvola dubrovačka javnost nije imala priliku vidjeti još od golfa na Srđu.

Pritisak preko gradskih vijećnika

Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje, kako bi što prije ishodio lokacijsku dozvolu, Balija je razgovorao s tadašnjom pročelnicom Silvom Vlašić, a kada je zbog sporne parcele u vlasništvu Grada Dubrovnika suglasnost morao dati gradski odjel za nekretnine, a samim time i gradonačelnik, izbio je problem koji je rezultirao nizom prijetećih SMS poruka prema jednoj od zamjenica gradonačelnika. Navedene prijetnje su kulminirale i prijavom na policiji. Navedeni pritisci su već započeli u vremenu korone, a nastavili su se kada je za vršitelja dužnosti pročelnika Upravnog odjela za izdavanja dozvola imenovan Zdenko Medović.

Privatni investitor koji preko gradskih vijećnika optužuje gradonačelnik i zamjenicu da ne rade svoj posao na mjestu sadašnjeg Hotela Sumratin bi izgradio 22 metra visok hotel, koji bi se trebao prostirati preko cijele parcele sadašnjeg hotela Sumratin.

Trebao bi sa svake strane biti uvučen pet metara, a svojim dimenzijama bi trebao biti na razini  obližnjeg Hotela Park. Navedena izgrađenost u ovim gabaritima omogućena  je 2014. godine izmjenama  Generalnog urbanističkog plana. S novim izmjenama GUP-a za koje je procedura pokrenuta više ne bi trebalo biti mogućnosti za ovako visoke gradnje na ovom području.

Marko Balija i njegove tvrtke sudjelovale su na brojnim projektima u Dubrovniku, kao i diljem Hrvatske, a jedan od većih je Zračna luka Dubrovnik,  dok je direktor aerodroma bio Roko Tolić. Balija u vlasništvu svojih tvrtki već ima Hotel Cavtat te aparthotel na Kalamoti u Gornjem čelu. S Markom Balijom i njegovim tvrtkama može se povezati utjecaj nad portalom Direktno.hr putem osobe koja obnaša funkciju i  u tvrtki Trames, a koji je danas ekskluzivno objavio kako je investitor zbog toga što nije dobio dozvolu za svoje velebno zdanje u Uvali izgubio 39 milijuna kuna dobiti, koju nije u međuvremenu  ostvario. 

Grad Dubrovnik: Dozvola je u postupku

Pročelnik Zdenko Medović rekao je medijima kako su investitori navikli 'dolaziti u Odjel za izdavanje dozvola i malo pričati' kako bi riješili probleme, pa kako ih čudi da to više nije moguće.

Iz Grada Dubrovnika su pojasnili kako je građevinska dozvola za Hotel Sumratin u postupku, u kojem je naknadno utvrđeno uz ostale primjedbe kako je investitor predvidio teretanu i fitness centar u prostoru garaže u prizemlju, što je GUP-om zabranjeno. Iz Grada također navode kako je  'možda  investitora navedeni zaključak iznenadio, budući su dosad investitori malo više razgovarali s njihovim referentima, a manje su zaključke dobivali u pisanom obliku službenim putem, kako procedura i nalaže'

Gradonačelnik Franković kratko je prokomentirao kako su maske pale. Uz zamjenicu koja je prijavila prijetnje SMS porukama, o njima je više puta govorio i gradonačelnik Mato Franković, kada je govorio kako mu 'prijeti građevinski lobi',  ali kako u tome neće uspjeti.

Popularni Članci