Marko Balija: Sumratin gradimo sukladno GUP-u, a prijavljene prijetnje zamjenici je policija odbacila

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Marko Balija iz tvrtke Consultants uputio je Dubrovačkom dnevniku Zahtjev za ispravak informacija o svojoj investiciji, hotelu Sumratin i pismu vijećnicima. Tvrdi da će Sumratin izgraditi u gabaritima određenima GUP-om, kaže da nije želio utjecati na gradske vijećnike, demantira sastanke sa Silvom Vlašić i kaže kako je policija prijavljene prijetnje upućene zamjenici proglasila neutemeljenima. Zahtjev sukladno Zakonu objavljujemo u cijelosti.

"Dana 26.09.2020.g. na portalu dubrovačkidnevnik.hr (www.dubrovackidnevnik.net.hr), čiji je nakladnik RTL Hrvatska d.o.o., objavljen je u digitalnom obliku članak pod naslovom  “SKANDAL Investitor bi u Uvali izgradio megalomanski hotel Sumratin, pritišće vijećnike, zamjenica prijavila prijetnje“.

Također, u predmetnom članku objavljena je fotografija Hotela Sumratin u Dubrovniku.

Budući da predmetni članak, kao i sam naslov istog sadrže niz neistina i kleveta čime je narušen poslovni ugled trgovačkog društva Consultants d.o.o., kao i osnivača i direktora gosp. Marka Balije, naša obveza je reagirati na navedeno istinom, a vaša obveza je objaviti ispravak članka i ispričati se.

Naslov predmetnog članka „SKANDAL Investitor bi u Uvali izgradio megalomanski hotel Sumratin, pritišće vijećnike, zamjenica prijavila prijetnje“ sadrži nekoliko neistinitih, te  lažnih i klevetničkih tvrdnji. Niti investitor, trgovačko društvo Consultants d.o.o., niti njegov osnivač i direktor, gosp. Marko Balija, nemaju intenciju u uvali Sumratin izgraditi megalomanski hotel Sumratin, te je projekt rekonstrukcije hotela Sumratin projektiran sukladno važećem GUP-u grada Dubrovnika. Također, niti investitor, trgovačko društvo Consultants d.o.o., niti gosp. Marko Balija, ne pritišću vijećnike, niti su upućene bilo kakve prijetnje zamjenici gradonačelnika.

Nadalje demantiramo i dio teksta „Druga parcela ili park je u djelomičnom vlasništvu Republike Hrvatske, a investitor želi graditi na spornoj parceli prije nego što Republika Hrvatska raspiše natječaj za eventualnu prodaju zemljišta u kojem pravo prvokupa ima jedinica lokalne samouprave ili Grad Dubrovnik u ovom slučaju.“ Naime, trgovačko društvo Consultants d.o.o.  suvlasnik je susjedne čestice, oznake zk.čbr. 932/11 k.o. Gruž, u 1/2 dijela, dok je Republika Hrvatska suvlasnik u drugih 1/2 dijela. Temeljem članka 37. i 41. Zakona o  upravljanju državnom imovinom, te člankom 15. Uredbe o postupcima koji prethode sklapanju pravnih poslova raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhe prodaje, razvrgnuća suvlasničke zajednice, zamjene, davanja u zakup ili najam te o postupcima u vezi sa stjecanjem nekretnina i drugih stvarnih prava u korist Republike Hrvatske, Consultants d.o.o. ima pravo na razvrgnuće suvlasničke zajednice predmetne čestice neposrednom pogodbom uz isplatu. Ministarstvo državne imovine (sada Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine) već je dalo suglasnost na izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju hotela Sumratin, kao i sam Grad Dubrovnik. 

U odnosu na dio teksta „Povod pismu je Sjednica Gradskog vijeća koja bi se trebala održati početkom listopada gdje bi očito eventualno i neki oporbeni vijećnici mogli pitati gradonačelnika za navode u pismu. Iako ovo nije prvi put da neke tvrtke pokušavaju utjecati na gradske vijećnike i njihove odluke kao i odluke Gradske uprave, ipak je prvi put da se na ovakav način, putem Gradskog vijeća pokušava ishoditi lokacijska dozvola izvan odjela koji se time i  bavi.“ demantiramo da bi povod obraćanju Gradskom vijeću bio utjecaj na postupak ishođenja lokacijske dozvole, odnosno utjecaj na gradske vijećnike i njihove odluke kao i odluke Gradske uprave. U ovom trenutku društvo Consultants d.o.o. predalo je noveliranu projektnu dokumentaciju sa svim traženim ispravcima sukladno Zaključku dostavljenom društvu od strane nadležnog Upravnog odjela, te čeka izdavanje lokacijske dozvole, a cilj obraćanja Gradskom vijeću je isključivo upoznavanje Gradskog vijeća s postupanjem Gradonačelnika  i njegove zamjenice, kršenjem Statuta grada Dubrovnika, te utjecajem na postupak izdavanja lokacijske dozvole, a sve kako je navedeno u Predstavci broj 2 upućena vijećnicima Grada Dubrovnika. 

Nadalje, i tekst „Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje, kako bi što prije ishodio lokacijsku dozvolu, Balija je razgovarao s tadašnjom pročelnicom Silvom Vlašić, a kada je zbog sporne parcele u vlasništvu Grada Dubrovnika suglasnost morao dati gradski odjel za nekretnine, a samim time i gradonačelnik, izbio je problem koji je rezultirao nizom prijetećih SMS poruka prema jednoj od zamjenica gradonačelnika. Navedene prijetnje su kulminirale i prijavom na policiji. Navedeni pritisci su već započeli u vremenu korone, a nastavili su se kada je za vršitelja dužnosti pročelnika Upravnog odjela za izdavanja dozvola imenovan Zdenko Medović.“  sadrži niz neistinitih i klevetničkih tvrdnji. Gosp. Marko Balija nije u svrhe ubrzanja izdavanja lokacijske dozvole razgovarao s ranijom pročelnicom, gđom. Silvom Vlašić, a kako je prethodno istaknuto, gradski odjel za nekretnine dao je suglasnost na izdavanje lokacijske dozvole, a koja suglasnost se nalazi u spisu kod nadležnog tijela Grada Dubrovnika. Jedini neslužbeni sastanci koji su održani između investitora i tijela, odnosno službenika Grada Dubrovnika, su oni između investitora, odnosno gosp. Balije i gosp. Zdenka Medovića i samog gradonačelnika, gosp. Mata Frankovića, od koji je posljednji evidentiran i održan u lipnju 2020.g. Gosp. Marko Balija izričito poriče bilo kakve prijetnje prema zamjenici gradonačelnika ili bilo kojoj drugoj osobi u gradu Dubrovniku, a spomenuta prijava policiji je odbačena kao neutemeljena, što se može provjeriti kod nadležnih tijela, koja nisu utvrdila postojanje bilo kakvih prijetnji.  

U odnosu na tekst „Privatni investitor koji preko gradskih vijećnika optužuje gradonačelnik i zamjenicu da ne rade svoj posao na mjestu sadašnjeg Hotela Sumratin bi izgradio 22 metra visok hotel, koji bi se trebao prostirati preko cijele parcele sadašnjeg hotela Sumratin.Trebao bi sa svake strane biti uvučen pet metara, a svojim dimenzijama bi trebao biti na razini  obližnjeg Hotela Park.“, ističemo kako je projektno rješenje rekonstrukcije Hotela Sumratin izrađen u cijelosti sa svim važećim odredbama GUP-a grada Dubrovnika., te ponavljamo kako je društvo Consultants d.o.o. predalo noveliranu projektnu dokumentaciju sa svim traženim ispravcima sukladno Zaključku od strane nadležnog Upravnog odjela te čeka izdavanje lokacijske dozvole.

Konačno, u odnosu na tekst „Pročelnik Zdenko Medović rekao je medijima kako su investitori navikli 'dolaziti u Odjel za izdavanje dozvola i malo pričati' kako bi riješili probleme, pa kako ih čudi da to više nije moguće.“, ponavljamo kako nismo održavali sastanke sa ranijom pročelnicom gđom. Silvom Vlašić, a sastanci su održavani upravo sa gosp. Medovićem i gosp. Frankovićem, od kojih posljednji u lipnju ove godine.

Sukladno svemu prethodno navedenom, podnosimo ovaj zahtjev za objavom ispravka objavljene informacije sukladno članku 40. Zakona o medijima i zahtjev za isprikom u skladu s člankom 22. stavak 1. istog Zakona, te zahtjevamo da javno objavite ovaj ispravak informacija i zahtijevamo javnu ispriku nakladnika u najbržem mogućem roku, a sve sukladno odredbama članka 42. stavak 2. i dr. Zakona o medijima. Također ističemo kako time nije iscrpljeno naše pravo na tužbu radi naknade nematerijalne štete." - piše u zahtjevu.

Popularni Članci