PREKRASAN POVRATAK U PROŠLOST Tonko Jović snima dokumentarni film o fenomenu trombunjera u Dubrovniku

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovački trombunjeri uskoro bi trebali dobiti svoj dokumentarni film na kojemu radi sjajni Tonko Jović, urednik, scenarist, redatelj i voditelj. Film bi trebao biti rađen po uzoru na Jovićev  legendarni zabavno-kulturološki TV magazin 'Crno-bijelo u boji', a obuhvatit će dulje vremensko razdoblje i brojne detalje i zanimljivosti iz dubrovačke prošlosti vezane uz fenomen trombunjera odnosno lumbardanja koje u Dubrovniku postoji stoljećima. 

"Cilj dokumentarnog filma nije samo prikazati današnjicu nego će on prikazivati Festu i njene elemente kroz desetljeća, možda i pokoje stoljeće. On objedinjuje vrlo vrijedne podatke, arhivske snimke, ispovijesti ljudi, stare fotografije, a bazira se na fenomenu trombunjera i lumbardanja kako i Njarnjase koji su usko vezani uz Dubrovačke trombunjere. Podsjetimo kako su se nakon dugog vremena okupili 1970. godine, nastupili su na 1000. Festi 1972. godine, a i ti materijali će biti prikazani u filmu," kazao je predsjednik Društva Dubrovački trombunjeri Tomislav Macan. 

Film bi svjetlo dana trebao ugledati 2020. godine, a s obzirom na to kako je prikupljen bogat i vrlo vrijedan materijal trajati će nešto dulje od početno planiranih 30 minuta. 

Popularni Članci