POSVETA NAŠEM SUGRAĐANINU I JEDNOJ GENERACIJI Otkriveno spomen obilježje Pavu Urbanu (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Spomen obilježje Pavu Urbanu, dubrovačkom fotoreporteru koji je izgubio život tijekom fotografiranja razaranja Dubrovnika 6. prosinca, otkriveno je jutros u povijesnoj jezgri.

Odluka o spomen obilježju usvojena je na posljednje održanoj sjednici Gradskog vijeća kad je gradonačelnik Mato Franković istaknuo kako je ono posvećeno Pavu Urbanu, ali i cijeloj jednoj generaciji koja je mogla otići negdje drugdje i nastaviti u miru, no oni su izabrali ostati uz napadnuti Grad. Spomen obilježje je, po prijedlogu Slavena Tolja, uklesano na kantunu ispod Luže, gdje je Urban i poginuo.

Ostao je i Pavo Urban koji je odabrao dokumentirati napad na Dubrovnik. Njegove su fotografije ušle u povijest, a danas su svjedoci ratnog razaranja Dubrovnika i dokaz patnje Grada i njegovih građana. 

„Ovo spomen obilježje predstavlja trajni spomen na Pava koji je prije 30 godina, na istom ovom mjestu, dao najvrjednije što je imao – svoj život. Zamijenio ga je za istinu, za svjedočanstvo, za poruku o patnji i razaranju poslanu iz Grada u svijet,“ izjavio je gradonačelnik Mato Franković te naglasio važnost istine.  

„Još je Eshil, otac grčke tragedije rekao – u ratu, istina je prva žrtva. Uistinu, i ovdje se radilo o ratu koji se temeljio na propagandi i dezinformacijama. Glavni cilj huškačke propagande srpske diplomacije je bio prikazati Hrvatsku kao profašističkog agresora, a ne ono što je Hrvatska zaista i bila. Možda je jedna od najbizarnijih laži bila ta da Dubrovčani pale gume, u trenucima kad su 6. prosinca slike povijesne jezgre u plamenu obišle svijet. Nažalost, u otegotnim okolnostima tog vremena, takve manipulacije često su im polazile za rukom. Trebali smo tada ljude koji će spremno uzeti oružje i braniti našu zemlju, grad, kuće, civile i našu djecu. Trebali smo i ljude koji će braniti istinu. Pavo je bio mladi talent u nastajanju, član foto kluba Marin Getaldić,“ kazao je, dodavši kako je Urban mogao studirati u Zagrebu i biti nešto dalje od ratnih strahota, ali on je odabrao svjedočiti istinu njegovog Grada.

„U rujnu te kobne 1991. godine upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Filmsko i televizijsko snimanje. Mogao je otići na fakultet i na televiziji gledati razaranje svog grada. Mogao je, ali nije. Uzeo je fotoaparat i zahvaljujući njegovoj odvažnosti, potresne fotografije koje je snimio svjedočile su i zauvijek će svjedočiti o istini o Domovinskom ratu u Dubrovniku. Zbog toga smo mu zahvalni i baš zato ova ploča danas stoji  na Luži, kao podsjetnik, svjedok toj neporecivoj istini koju nam je Pavo ostavio u nasljeđe. Od danas zauvijek, kad naši sugrađani budu prolazili ovdje, kad brojni posjetitelji budu prolazili ovdje, moći će svjedočiti istini. Istini da je jedan mladi čovjek svoj život ostavio za nas, za naš Grad koji je danas slobodan i naše sugrađane koji danas uživaju u toj slobodi,“ kazao je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako će Urbanove fotografije vječno svjedočiti istinu.

„Težak je dan hrvatske i dubrovačke povijesti. No, danas je i veliki dan. Danas je dan presudne obrane na Srđu, danas je dan kad je zaustavljena agresija na Dubrovnik, danas je dan velikih žrtava, i velikog razaranja. Ovaj grad branio se srcem i malobrojnim oružjem naših branitelja na Srđu, Belvederu, Strinčjeri, Sustjepanu i drugim lokacijama, branio se ljubavlju, potporom naših građana…Ali se branio i dokumentiranjem nemilosrdne agresije prema ovoj ljepoti, prema ovom Gradu, baštini UNESCO-a. To dokumentiranje najjasnije je u dijelu Pava Urbana i na tome smo mu vječno zahvalni jer istina o agresiji na Dubrovnik i Domovinskom ratu je važna, pogotovo kad vidimo kakve se sve laži danas iznose o karakteru agresije na Dubrovnik i ona se pokušava uljepšati i umanjiti,“ izjavio je župan.

Ministrica Marija Vučković kazala je kako u ovakvim prigodama čovjek ne može ne pomisliti koliko su neki ljudi kratko na zemlji, a koliko je velika i vječna njihova ostavština.

„Takva je i ostavština hrabrog i nadarenog Pava Urbana koji je Dubrovnik i Hrvatsku napustio prerano, mučenički, prije točno 30 godina, no njegove sjajne snimke, pogotovo onih posljednjih 12, pogotovo ona posljednja kamena prašina nad Gradom, ali ne samo one, ostale su i ostat će zapamćene. Po njima je svijet, mada je trebao i prije, vidio što se događa ovdje, kakav se kulturocid događa nad jednim od najljepših svjetskih gradova. Isto tako, vidio je što se događa u Hrvatskoj. Ova velika bitka u kojoj su poginuli mnogi dubrovački branitelji i stradali mnogi nevini civili značila je veliku prekretnicu u Domovinskom ratu. Nakon tužnih, teških dana, iza Vukovara i Škabrnje, dubrovački branitelji unijeli su svjetlo u život tadašnje napadnute Hrvatske. Obranili su Srđ od agresora koji je imao značajno više i oružja i ljudi. I pokazali smo cijelom svijetu, uz žrtvu naših branitelja, kako je moguće braniti se i s manje oružja, ali uz veliku hrabrost i veliko srce. Među njima ističe se i onaj zbog kojeg smo danas ovdje, sa svojim talentom i hrabrošću,“ izjavila je Vučković.

I.B.M./A.Č.

Popularni Članci