OTVORENA VELIKA KONFERENCIJA O BAŠTINI Ministrica Obuljen Koržinek: I mi smo zbog korone otkazali gostovanja u Italiji (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović, DD
Stručna konferencija ''Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika'' otvorena je danas u Lazaretima.

Konferencija se održava u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, a trajat će do petka.

Sve nazočne danas su pozdravili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev i ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako postoje dva rizika za gradove s kulturnom baštinom.

- Ova konferencija ima odličan naslov. Koji su to rizici za kulturnu baštinu poput Dubrovnika? Dva su osnovna rizika. Prvi je turizam, a drugi urbanizacija. - rekao je Franković, dodajući kako su ta dva rizika međusobno povezana.

- Ljudi žive od turizma, posebno ovdje u Dubrovniku, možda je i njih više od 80 posto povezano s turizmom. Kad grad postane prenapučen onda on pati i to je nešto gdje moramo pronaći rješenje. Moramo pronaći put održivosti, ona obećava kvalitetan život građana, očuvanje spomeničke baštine po UNESCO smjernicama i naravno uspješnu ekonomiju. - naglasio je Franković

- Nije tako lako sve to postići. Dubrovnik je tek prije tri godine zakoračio na put održivosti, smanjio je broj gosijiu koji dolaze s kruzera i broj izletnika, ali tako smo i počeli našu priču održivog turizma. Ovo nije lako. Prvo, politički. Kad pokušavate takvo nešto onda ste protiv određenih poduzetnika u Gradu, kao kad smo smanjili broj stolova i stolica. A smanjili smo i broj suvenirnica. Naravno da tu neki neće glasati za nas. To je normalno. Ali netko je to morao napraviti. - istaknuo je.

Zaključio je kako mnogi gradovi s kulturnom baštinom na prvom mjestu imaju zaradu, ali da zarada mora biti ono zadnje o čemu Grad Dubrovnik treba misliti. 

Ministrica Obuljen Koržinek obratila se novinarima prije početka konferencije.

- Današnja konferencija je jedan od središnjih događanja koje organiziramo vezano uz rad Vijeća ministara. A tema je posebno relevantna, tiče se sprječavanja rizika za kulturnu baštinu. Izabrali smo Dubrovnik jer je ovaj grad simbol kako se nosimo s prirodnim katastrofama i ratom, a danas je baština ugrožena ne samo klimatskim potrebama, nego i velikim brojem posjetitelja. Pozvali smo tu stručnjake iz 27 država članica, ali i najrelevantnijih međunarodnih organizacija poput UNESCO-a i ICOM-a. - rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Kaže i kako su u Dubrovniku napravljeni značajni iskoraci po pitanju očuvanja kulturne baštine.

- Pohvalila bih gradsku upravu s kojom surađujemo po svim pitanjima, ključni dokument kojeg moramo usvojiti jest Plan upravljanja, ali Grad je poduzeo niz drugih koraka kako bi se baština očuvala. Tu treba naglasiti i vidljivost kampanje  Poštujmo Grad koja se obraća i posjetiteljima.  Na može se sve riješiti u godinu dana, ali najvažnije je da shvatimo da je baština najvrjednije što imamo. - dodala je .

Jasno, neizostavna tema je i pojava koronavirusa u Hrvatskoj.

- Svi slušamo izjave stručnjaka, prerano je za davati kakve-takve procjene, vidimo da se iz dana u dan situacija mijenja, ništa ne upućuje da moramo razmišljati o dugoročnim ograničenjima. Ako se budemo dogovorno ponašali kako nam sugeriraju svi koji su uključeni u stožere civilnih zaštita mislim da ćemo dobro proći. Nema prostora za paniku.  Imali smo otkazivanja gostovanja u Italiji, postoje usporavanja, ali vjerujem da će se sve stabilizirati. - zaključila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

V.Salvia/I.Butjer

Popularni Članci