PRVI DONOSIMO Inspekcija jutros zatvorila žičaru (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović, I.B., Ivona Butjer
Danas je zabranjen rad dubrovačkoj žičari zbog neplaćanja naknade od strane tvrtke Excelsa nekretnine, vlasnika žičare, sa svim zaostacima koje su određene Zakonom o koncesijama.

13:00h Dubrovački političari komentirali su zatvaranje žičare za Dubrovački dnevnik.

Predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač kazao je kako je očigledno da je Carinska uprava utvrdila nezakoniti rad žičare.

"Nadamo se da će se ovo riješiti u što kraćem roku i po najboljim uvjetima za Grad Dubrovnik, između ostalog i  kako bi se izbjegle dodatne gužve koje bi potencijalno nastale dugoročnim zatvaranjem. Od početka sam govorio da mi vijećnici nismo upoznati sa cijelom problematikom u detalje pa je teško donijeti sud je li ovo jedini pravi put za rješavanje ovog problema ili se moglo riješiti drugačije. Nije dobro da se dugoročno zatvara jer se gubi atrakcija i financijska je šteta, ali svakako se zalažemo za rješenje ovog problema," kratak je Barač.

Sve reakcije možete pročitati ovdje.

11:00h Taksisti su iskoristili poslovnu priliku i masovno prevoze goste razočarane zatvaranjem žičare na Srđ.

TAKSISTI ISKORISTILI PRILIKU Turisti masovno koriste njihove usluge za prijevoz do Srđa (FOTO)

10:30h Reagirao je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković

"Nitko ne može raditi što ga je volja, treba poštivati zakon," kazao je. Detaljnije ovdje.

10:00h Turisti ostali zbunjeni, očekuju su veće gužve kroz dan.

Da je Excelsa plaćala koncesijsku naknadu ovi bi ljudi danas uživali u najljepšem pogledu na svijetu (FOTO)

09:30h Reakcija iz Excelse: "Iznimno smo razočarani što je danas Carinska uprava zatvorila žičaru na Srđu, nakon što smo devet godina od Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika čekali na dobivanje koncesije", priopćili su danas iz Excelsa nekretnina nakon što je Carinska uprava zatvorila žičaru.

Detalje pročitajte ovdje.

Nakon provedenog inspekcijskog nadzora nad tvrtkom Excelsa nekretnine, koja je vlasnik žičare, Carinska uprava je danas zapečatila žičaru. Kako su ranije najavljivali, inspekcijski nadzor je proveden do utvrđivanja svih relevantnih činjenica što je danas rezultiralo zatvaranjem žičare.

Iz Excelse su na donjoj postaji žičare stavili obavijest u kojoj navode kako je "žičara Dubrovnik privremeno zatvorena zbog razloga više sile".

"Carinska uprava je zatvorila žičaru Dubrovnik jer nema sklopljen Ugovor o koncesiji između Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnine d.d. (operatora žičare Dubrovnik). Excelsa nekretnine još od 2010. godine pokušavaju riješiti pitanje koncesije, posljednjih 5 godina razgovarajući s Gradom Dubrovnikom kao davateljem koncesije. I pored činjenice da je dogovor o uvjetima koncesijskom ugovora postignut, Ugovor o koncesiji nam nije dosavljen na potpis i do danas nije potpisan. Nadamo se da će ovi formalni razlozi biti uskoro riješeni i da ćemo nastaviti pružati uslugu", napisali su iz Excelse.

Iz Grada Dubrovnika i ranije su stizale opaske kako tvrtka Excelsa Nekretnine ne poštuje pravila sukladno Zakonu o koncesijama te su, kao davatelj koncesije, obavijestili Carinu da provjeri zašto se ne poštuju pravila. Grad je predlagao zatvaranje žičare jer prema njihovom mišljenju ona stječe prihode na osnovu nezakonitih gospodarskih djelatnosti.

Gradonačelnik Franković je isticao kako bi "jedino ispravno i pravično bilo da se žičara zatvori dok koncesionar ne podmiri svoje obveze iz prošlosti i dok ne sklopi ugovor s Gradom Dubrovnikom". 

Popularni Članci