'

NEKE LOKACIJE MOGLE BI SE RIJEŠITI RANIJE Natječaj za dozvole na pomorskom dobru izazvao probleme, gosti se žale, a turistički djelatnici bespomoćni (FOTO)

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: Goran Mratinović
Turističkim djelatnicima u Dubrovniku, ili barem dobrom dijelu njih, od ove sezone već 'izlazi para na uši', a razlog je bizaran.

Debelo smo u drugoj polovici lipnja, već padaju rekordi jer je milijunto noćenje ostvareno ranije nego prošle godine, predsezona je bila 'pun pogodak', a oni ne mogu raditi. Zbog Natječaja za dodjelu dozvola na pomorskom dobru na području grada Dubrovnika za razdoblje od 2024. do 2028. godine, a koji je objavljen 9. travnja, njihov je posao neizvjestan, a turistička ponuda grada i okolice siromašnija je za popriličan broj atrakcija.

Tako nema ležaljki na dobrom dijelu dubrovačkih plaža od Visa 1 pa do Velikih žala, nema ugostiteljskih objekata na plažama od Uvale do Mandrača, nema ni ugostiteljskog objekta na Buži, nema kajaka u Pilama, na sv. Jakovu, nema aquaparka na Copacabani i na plaži Vis 1, nema jet skija u Uvali, nema ležaljki na nekim plažama Elafita, nema ni taraca na dobrom dijelu otočkih restorana i kafića, nema prodaje voća i povrća na bancima uz more, nema cijele jedne ljetne ponude koju koriste kako turisti, tako i domaći.

'LOMIMO KIČMU DA GOSTI NE OSJETE NEDOSTATAK OSNOVNE PONUDE'

“Neugodno je i stvara nam probleme u poslu. Imamo uhodane uspješne suradnje s kajakašima već godinama jer je to jedna velika ponuda grada, dobro se 'uhvatila' i turisti sada to ciljano traže, a mi im moramo objašnjavati da im sada to ne možemo ponuditi. Nisu samo kajaci, tu su i druge stvari, na primjer pitaju nas turisti za preporuku plaže s dobrim beach barom, ležaljkama i suncobranima, i sada ih ima nekoliko, ali je sramota da gostima možemo nabrojati par plaža u Dubrovniku. Ne znam jesu li svi oni koji se bave natječajima, politikom i odlukama koje se direktno tiču turizma ikada radili jedan dan u turizmu. Sigurno nisu jer da jesu, ne bi im palo na pamet mijenjati bilo što u travnju, nego bi se to radilo mjesecima ranije!“, rezolutna je jedna djelatnica u turističkoj agenciji s kojom smo razgovarali.

„Kako se uopće svi oni u uredima pretvaraju da je ovo nešto normalno? Ovu se sezonu predstavljamo u nikad gorem izdanju, a svi oni u uredima koji pod klimama donose odluke koje se provode na 38 stupnjeva Celzijusa, moći će jedino zahvaliti turističkim djelatnicima koji su slomili kičmu da gosti ne osjete nedostatak osnovne ponude!“, poručuje ova turistička djelatnica.

Turisti okupljeni u Facebook grupi 'Dubrovnik Croatia Travel 2024' raspituju se o kajacima i zašto im se ugovorene ture otkazuju.

„Ture su se prodale već davno i sada ih konstantno moramo otkazivati jer ne znamo kada će se sve riješiti. Gubimo povjerenje turista“, kazao nam je jedan vodič koji radi ture s kajacima. 

Kajake se za sada može unajmiti tek na Lokrumu, u Srebrenom ili u Cavtatu jer te tri lokacije ne spadaju pod ovaj natječaj. Međutim gosti komentiraju kako to ipak nije dovoljno jer dobar dio njih želi turu započeti u Gradu.

DIO MIKROLOKACIJA IPAK ĆE SE RIJEŠITI RANIJE

Jučer su objavljeni rezultati spornog Natječaja, a o čemu će konačno odlučivati Gradsko vijeće. Dvije sjednice Gradskog vijeća bi se trebale održati 27. i 28. lipnja, a iz materijala je vidljivo kako će dio koncesija zeleno svjetlo moći dobiti već tada dok će se za dio njih ponavljati natječaj. Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, gradskoj upravi je cilj riješiti probleme koji su se pojavili čim prije, a imaju i plan kako će to napraviti. Za mikrolokacije na kojima je situacija 'čista', odnosno gdje se pojavio po jedan ponuditelj i gdje nema konkurencije, pa shodno tome niti žalbi, cilj je provesti postupak do kraja.

U tom slučaju dio ponude na dubrovačkim plažama ili na područjima tik uz more će se vratiti već početkom srpnja, dok će one mikrolokacije gdje je situacija složena ipak morati pričekati  nešto duže za konačno razrješenje.

A na kraju cijele balade ipak stoji ona – tko radi taj i griješi, samo je važno da se na greškama uči, a ova greška trebala bi poslužiti kao dobra lekcija budućem planiranju jer ipak iza svih ovih nabrojanih 'mikrolokacija' i problema stoje ljudi, obitelji, poslovi i egzistencije naših sugrađana.

Popularni Članci