'

MJERE DOVELE DO POBOLJŠANJA Španjolski mediji o Dubrovniku kao primjeru održivog turizma

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nakon što je ovoga tjedna na redovnoj izbornoj skupštini Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) u španjolskoj Córdobi, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izabran u predsjedništvo ove prestižne organizacije, samim time je postao prvi hrvatski gradonačelnik s tom titulom. Ovim međunarodnim uspjehom Dubrovnik i Hrvatska dodatno su istaknuti na globalnoj sceni očuvanja svjetske kulturne baštine. 

Titulu predsjednika Odbora OWHC-a ponio je gradonačelnik Quebeca, Bruno Marchand. Tijekom svog izlaganja pred brojnim članovima među kojima su brojni gradonačelnici, Franković je istaknuo inovativne mjera grada Dubrovnika u upravljanju turizmom i zaštiti povijesne jezgre, što je omogućilo održivi razvoj grada unatoč početnim izazovima. 

Na skupštini u Córdobi, posebno je istaknuto  iskustvo iz 2017. godine, kada se Dubrovnik zbog masovnog turizma našao na brojnim ‘crnim listama’ međunarodnih medija kao grad koji treba ‘izbjegavati’ dok ga danas brojni međunarodni mediji ističu kao grad primjer i grad kojeg treba posjetiti. 

Španjolski mediji pohvalili su Dubrovnik kao primjer uspješnog upravljanja baštinom, posebno ističući kako su mjere grada Dubrovnika bile nepopularne u početku, ali su na kraju dovele do značajnih poboljšanja. Kroz organiziranje posjeta i kontrolu broja posjetitelja, Grad je uspio povećati prihode, smanjiti sezonalnost turizma te poboljšati kvalitetu života za građane i goste. 

“U životu stvari bolje funkcioniraju kada su organizirane”, istaknuo je gradonačelnik Franković, čiji se model upravljanja danas koristi kao primjer za mnoge gradove diljem svijeta što se potvrdilo i na ovoj međunarodno priznatoj konferenciji, stoji u priopćenju Grada Dubrovnika. 

Popularni Članci