'MOŽE BITI KORISNO' Evo što je Mate Uzinić govorio o jogi i meditaciji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Nedavno se u Osnovnoj školi Lapad dogodio skandal u kojem je časna sestra koja predaje vjeronauk učenicima petih razreda kazala kako je joga prizivanje vraga i kako će se onima koji idu na jogu dogoditi nešto loše. 

To je bio samo dio negativnih riječi koje je časna sestra uputila, a što je izazvalo stres kod učenika, zbog toga što neki od njih i sami idu na jogu ili to rade njihovi roditelji. 

U javnom prostoru se potom povukla rasprava o jogi. Dubrovački dnevnik podsjeća što je o njoj u intervjuu iz 2016. za Dubrovački dnevnik rekao Mate Uzinić, sadašnji riječki nadbiskup, a tada dubrovački biskup. 

"Joga nije samo tehnika, ona uključuje čitav jedan religiozni sustav koji ima za svrhu izbaviti dušu iz ciklusa ponovnog rađanja i dovesti je do potpunog jedinstva s božanskim bićem. Na zapadu se joga često promatra samo pod vidom meditacijske tehnike koja uključuje tijelo, zbog čega se često reklamira kao nereligiozna i terapijska praksa koja donosi mir i zdravlje. Ipak, ostvaruje li se ta praksa u kontekstu govora o karmi i reinkarnaciji, tada se nalazimo na religioznom području  koje je nespojivo s kršćanstvom. Odnosom kršćanske meditacije i istočnim meditacijskim tehnikama bavi se Pismo biskupima Katoličke crkve o nekim vidicima kršćanske meditacije koje je 1989. izradila Kongregacija za nauk vjere. Pismo, u svjetlu povećanog zanimanja za istočne oblike meditacije, iznosi osnovna načela kršćanske molitve. Obrazlažući kršćanski put sjedinjenja s Bogom, koji je određen strukturom kršćanske vjere, dokument govori i o tome kako neki elementi istočnih meditacijskih tehnika olakšavaju sabranost, te mogu biti korisni ako su prilagođeni kršćanskoj molitvi. U svakom slučaju, danas prepoznajemo veliku važnost upoznavanja ljudi s bogatom molitvenom baštinom kršćanstva u kojoj meditacija, posebno unutar kršćanske mistike, zauzima važno mjesto", izjavio je tada Uzinić.

Popularni Članci